Förenkla för företagarna

Det borde vara enkelt att vara företagare i Stockholm. Varför inte skapa en ”one stop shop”, ett kommunalt ”företagarkontor” för råd, stöd och service?

Företagsklimatet i Stockholm behöver bli bättre, för både stora och små företag. Många företagare som vill arrangera något upplever att det är krångligt, svårt att veta var man ska vända sig och inte alltid den högsta servicenivån när man söker kontakt med och hjälp av olika kommunala förvaltningar. Min egen utgångspunkt är de lokala företagarna på Kungsholmen och kontakter med dem. Därför vill jag försöka lyfta denna fråga via stadsdelsnämnden där jag är ordförande.

Min tanke är att Stockholms stad borde skapa en ”one stop shop”, en enda samlad ingång för när företagare behöver service eller tillstånd av olika slag. Ett ”företagarkontor” kanske man kunde kalla det, jämfört med medborgarkontoren.

På ”företagarkontoret” ska man kunna få hjälp med guidning till rätt förvaltning/bolag; hjälp när det är flera olika förvaltningar/bolag man behöver ha kontakt med; och gärna också hjälp/guidning till andra instanser exv polisen och andra statliga myndigheter.

Mina tankar om att förenkla när man söker tillstånd etc föddes redan under min tid i kulturnämnden. Kultur-, krog- och nöjeslivet är ju beroende av entrepenörer – och av kommunala processer.

Bättre service skulle underlätta för företagarna – att förverkliga fler affärsidéer, skapa jobb, och göra staden roligare och intressantare. Det skulle sannolikt också underlätta för tjänstemännen på olika berörda förvaltningar, och göra staden effektivare.

Lokaltidningen Mitt i skriver om mitt förslag, som får tummen upp av lokala företagarföreningen för östra Kungsholmen. Förhoppningsvis gillas det också av fler företagare i staden – och förhoppningsvis kan det få brett politiskt stöd.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s