Göteborg, gör som Stockholm – samla biblioteken

Biblioteken är en högst strategisk verksamhet i kommunerna – den viktigaste kulturella infrastrukturen och en viktig mötesplats för invånare, kulturellt och socialt. I prioriteringar mot barnomsorg och äldreboenden kan biblioteken trots sin betydelse ha svårt att hävda sig. Detta är nu aktuellt i Göteborg, där stadsdelen Linnéstaden ska stänga sitt enligt uppgift populära och välbesökta bibliotek (rapporterar GP).

Kulturen är en mycket liten del av kommunernas budget, även om den teoretiskt helt skulle försvinna skulle det inte räcka långt i de hål som kommunen eventuellt behöver stoppa pengar i. Men för de kulturpengarna får man en hel del – ett rikare liv, en mer attraktiv och tolerant miljö för människorna, förutom värdet av kultur i sig.

Stads- och kommunbiblioteken skyddas av bibliotekslagen, men filialer och stadsdelsbibliotek har inget skydd. Det måste kommunerna ordna själva. Biblioteken hör hemma i central kulturnämnd, där de kan prioriteras bland övriga kulturverksamheter. Stadsdelsnämnder där de finns kvar ska slippa väga bibliotekets öppettider mot fritidsgårdar och personal i äldreboenden. Och biblioteken gynnas av att finnas i ett större sammanhang, med de andra stadsdelsbiblioteken och andra kulturverksamheter i kommunen, hellre än att vara en ofta ensam kulturverksamhet i en stadsdelsförvaltning.

Göteborg bör därför, som Stockholm gjort, flytta ansvaret för biblioteken till stadens kulturnämnd. Det är också vad FP-kommunalrådet Helene Odenjung föreslår. Där är hon i gott liberalt sällskap med vårt förra kulturborgarråd Birgitta Rydell som tog hand om stadsdelsbiblioteken under förrförra mandatperioden. Nu har vi en positiv utveckling för böcker och bibliotek i huvudstaden, både på de fysiska biblioteken och på webben. Biblioteksstrukturen ses över, en del bibliotek flyttas (t.ex. Högdalens), andra nyöppnas (t.ex. tunnelbanebiblioteket vid Stureplan).

Intressant om , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s