Legitimerad framtidsbyggare

Det är ingen överdrift att kalla lärare vårt viktigaste yrke. Bra lärare förmedlar både kunskap och kunskapsglädje. För att de allra bästa ska vilja bli lärare, för att läraryrket ska återfå sin höga status, och för att de som utbildar sig till lärare ska rustas på bästa sätt har den förra Alliansregeringen beslutat om en ny lärarutbildning.

Kravet på lärarlegitimation är nästa logiska steg, som aviserades av Alliansen och utbildningsminister Jan Björklund redan tidigare i år. Legitimationen ska inte bara kräva fullbordad lärarutbildning utan också en introduktion. Lämpligheten som lärare sitter inte bara i studierna.

Glädjande är att vår liberale utbildningsministers förslag tas emot positivt av de bägge lärarfacken, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, liksom av den socialdemokratiska oppositionen. Mikael Dambergs fokus på  lärarnas introduktionsår är bara att välkomna.

Högre krav på lärarna går hand i hand med bättre arbetsvillkor, fler karriärvägar (t.ex. lektorat), högre status och, ja, högre löner. Det är en utveckling att välkomna, för det viktigaste framtidsyrket i den viktigaste framtidsbranschen.

Media: DN 1, 2, SvD,  Bloggar: Carina Boberg, Tobias Cuthbert, Anne-Marie Ekström, Benny Lindholm, Helene Odenjung.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer på “Legitimerad framtidsbyggare”

  1. Problemet är att ingen lyckats bevisa att lärare med formell utbildning är bättre än lärare utan formell utbildning. Det finns massor av tyckande, men inga hårda data – vilket är väldigt misstänksamt.

    Om den nya lärarutbildningen ska frambringa de bästa lärare som tänkas kan borde de gamla lärarna inte få någon legitimation, utan behandlas som alla andra vilka inte gått den nya utbildningen.

    Bah! Skråväsendet återvänder. Vad kommer härnäst – advokattvång i domstolar eller kommunala examina för frisörer?

  2. Lärarna i dagens svenska skola har förstås olika utbildningar, där måste yrkeserfarenheten vara tungt vägande. Samtidigt finns många obehöriga lärare – en stor del av dem säkert personer som brinner för sitt jobb. De kan säkert bli ännu bättre genom en utbildning och legitimering och det bör finnas olika slags snabbspår för dem som redan har erfarenhet.

    Lärare bör räknas till viktiga yrken som advokater, läkare, sjuksköterskor, etc där det krävs legitimation eller auktorisation av något slag. Det är inget förbud mot andra att undervisa – däremot krävs utbildning och ett bevis på lämpligheten för myndighetsutövning – betygssättning.

  3. Sedan var ”vitsen” med skråväsendet förstås att de som redan fanns inne på marknaden kunde utestänga konkurrenter. Men det är inte lärarnas organisationer som ska avgöra vem som får legitimation, och det ska inte baseras på antal utifrån någon facklig-politisk prioritering. Utan utifrån hur lämpad man är. Dimensioneringen av utbildningen får i sin tur avgöras inte av ”skråtankar” utan av skolans behov och studenternas intresse.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s