Sälj bolagen!

Vad ska man med allmänt ägda, affärsdrivande bolag till om de inte har ett samhällsuppdrag? Det kan man undra, och det gör också Riksrevisionen, som än en gång skarpt kritiserar den socialdemokratiska statsapparatens funktionssätt. (Se bl.a. dagens DN.)

Nästa fråga kunde ju vara om det överhuvudtaget går att förena affärsmässighet med ett ”samhälleligt”, läs statligt/välfärdsorienterat, uppdrag. Och varför staten ska driva kommersiella bolag. Alla oklarheter och bekymmer med allt från elpriser till styrelserepresentation och VD-förmåner i olika statliga bolag gör den frågan högst relevant.

Enklast är förstås att göra sig av med de statliga bolagen. Det går inte över en natt men väl successivt, naturligtvis när vi kan få ut största möjliga utdelning av en långvarig investering från medborgarnas och skattebetalarnas sida. Intäkterna måste givetvis investeras klokt – och kloka framtidsinvesteringar behövs för att möta den globala utmaningen. Ett smakfullt förslag är folkpartiets, om att lägga en rejäl slant på en fond för forskning.

En kommentar på “Sälj bolagen!”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s