Fastighetsskatten…

…betalas på ett fiktivt värde, driver upp hyror och bostadsrättsavgifter och chockhöjer boendekostnaderna för villaägare när taxeringsvärdena höjs. Den ska avvecklas och delvis kommunaliseras, sa Alliansen. Det är oansvarigt och dumt, sa sittande finansministern (s) då, i juli.

I augusti låter det annorlunda. Taxeringsvärdena ska frysas. Ingen höjning alltså – ”vi behöver inte ta in mer pengar på fastighetsskatten” säger (s) lagom till valrörelsen. ”Valfeber”, säger bl.a. DN:s politiske krönikör (kanske har han inspirerats av folkpartiets granskning av s-kampanjen).

Det är en favorit i repris. Inför valet 1998 gick det illa för socialdemokraterna i opinionen. Det var inte bara maxtaxan på dagis utan också en frysning av taxeringsvärdena som då skulle rädda situationen. Några år senare hävdes förstås frysningen, och de senaste åren har vi sett taxeringshöjningar med upp mot en tredjedel i bl.a. Stockholmsregionen.

En kommentar på “Fastighetsskatten…”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s