A-kassan, facket och skatten

Förändringarna för a-kassan och fackavgiften (slopad avdragsrätt, höjd a-kasseavgift) fortsätter att uppröra. I ett antal reportage har bekymrade eller arga röster hörts uttrycka sin besvikelse. Oftast saknas två självklara påpekanden: Detta är inte oväntat utan vad regeringspartierna gick till val på att genomföra. Alla som arbetar kommer också att få en kraftig inkomstskattesänkning som mer än väl kompenserar de högre utgifterna.

Människor får helt enkelt mer pengar i plånboken att bestämma över själva, men den viktiga sidan av myntet missar såväl journalister – som tyvärr ibland alliansens företrädare – att lyfta fram.

Ytterligare en negativ aspekt målades upp i gårdagens Rapport (den korta webbnotisen lyckas ge en mer heltäckande bild): Massflykt från facket, när människor måste lägga mer pengar på a-kassan. En forskare från Arbetslivsinstitutet (händelsevis en av de myndigheter som den nya regeringen ska lägga ned) fruktar att en av fem skulle lämna facket när a-kassan görs obligatorisk.

Mycket märkligt att man inte har större tilltro till människors förmåga att fatta informerade beslut. Som finansministern kan jag uttrycka en förhoppning att människor väljer att stå kvar i facket, som i många fall gör ett bra jobb och fyller en viktig roll på arbetsmarknaden. Sedan kunde man önska att arbetarnas organisationer, med LO i spetsen, såg partipolitiskt oberoende som en möjlig framtida väg. Opolitiskt ska facket aldrig vara!

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer på “A-kassan, facket och skatten”

  1. Människors förmåga att fatta informerade beslut är nog stor, men det förutsätter att de får en chans att informera sig. Jag har inte hittat någon skrivning i Alliansmanifestet som säger att a-kassan ska bli väsentligt dyrare och obligatorisk. (Den informationen finns förvisso i budgetmotionen. Men är det rimligt att begära att människor ska läsa den?)

    För egen del är jag besviken. Jag accepterar att jobbavdraget inte blev så stort som utlovat – det kan höjas när finanserna tillåter. Men att a-kassan görs obligatorisk innebär ju i praktiken en skattehöjning. I mitt fall reduceras jobbavdraget (ca 400) med a-kasseavgiften (ca 300). Resultat: 98 kronor kvar av jobbavdraget. Och då är jag ändå inte med i facket…

  2. Naturligtvis ska man inte förvänta sig att alla har läst alla olika dokument från partierna eller i detta fall Alliansen före valet (det vore en närmast omänsklig uppgift). För de flesta ska väl jobbavdraget dock hamna på en högre nivå.

    Mot obligatorisk a-kassa kan man förvisso ha invändningar. Det går inte riktigt i takt med övriga budskap. (Det liknar ju nästan den obligatoriska tv-licensavgiften…) Sedan kan jag tycka att det är logiskt att arbetslöshetsförsäkringen inte kan väljas bort.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s