Kulturskolans framtid är ljus

Kulturskolans framtid är inte mörk (som S-oppositionen påstår i dagens DN. Tvärtom har Kulturskolan nu fått ett tydligare uppdrag, att vara en proffsigt driven kulturell utbildning för unga med höga kvalitetskrav.

Kulturskolan har ingen brist på pengar. Under några få år ökade deras budget rekordartat, med nästan 40 procent (samtidigt som antalet utbildningsplatser ökade en fjärdedel så mycket). Budgeten är fortfarande ungefär densamma men nu alltså kopplad till ett tydligare avgränsat uppdrag.

En liten del av Kulturskolans inkomster kommer från elevavgifter, som efter en förändring och höjning nu ligger i mitten av vad kultur- och musikskolor i Stockholms län tar av sina deltagare. Den övervägande delen är fortfarande finansierad av skattebetalarna, totalt bär varje Kulturskoleelev med sig ca 10.000 kronor.

Fler barn och unga i Stockholm ska vilja och kunna gå i Kulturskolan – men det ska vara utbildning med kvalitet, inte mängdprojekt av prova på-typ för att få upp elevantalet. Att kunna definiera och mäta vad kvaliteten för barnen och i kulturutbildningen består i, är ett viktigt steg i utvecklingen av Kulturskolan.

Om detta skriver också Madeleine Sjöstedt.

Intressant om , ,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s