En trygg sjukförsäkring ger alla en chans att komma tillbaka

Den som är sjuk och inte kan jobba ska ha en bra ersättning från sjukförsäkringen – för kortare eller längre tid. Och den som behöver ska snabbt få rehabilitering och stöd tillbaka till arbetslivet och egen försörjning.

Konstigare än så är inte grundtanken bakom reformen av sjukförsäkringen. Alliansen ville få ett slut på den tid då tusentals människor sjukskrevs, inte fick något aktivt stöd utan istället i många fall slutade som förtidspensionärer – med mycket låg ersättning jämfört med såväl sjukpenningen som framför allt med en riktig lön. Det var verkligen ett utanförskap, en stupstock och ett inhumant system.

De gripande exempel som ges på hur människor hamnat i kläm, fallit mellan stolarna eller fått ett bristfälligt bemötande är alla oerhört beklagliga. Varje enskilt fall måste få en rättvis, individuell bedömning. Försäkringskassan ser nu t.ex. över fallet med Annica Holmquist (vars situation beskrivits av dottern på dennas blogg). Ett annat uppmärksammat fall, Marie, har gett ansvariga ministern anledning att berätta om en lagändring. Gott så. Inget system är hundraprocentigt och så var det naturligtvis inte heller tidigare. Det viktiga är att alltid sträva efter att göra det bättre och att snabbt rätta till eventuella problem.

Den stora skillnaden nu är att alla får en ärlig chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Att drygt 40 procent av dem som omförsäkrades för en introduktion tillbaka till arbetsmarknaden vid årsskiftet, återvänt till sjukförsäkringen, utmålas av vissa som ett bevis på att Alliansregeringens reform har misslyckats. Men att nära 60 procent är i arbetsmarknadsåtgärder eller har ett jobb, är ju snarast en stor framgång.

Alltså: Alla får en chans att komma tillbaka. De som inte klarar det, eller är för allvarligt sjuka, får fortsatt sjukskrivning eller förtidspension. Men varje ny person som får en väg tillbaka till arbetsmarknaden är en stor framgång.

Folkpartiet har alltid tagit strid för generösa socialförsäkringar och för aktiv rehabilitering. Detta kan säkerligen göras ännu bättre, t.ex. vill Folkpartiet samordna de ekonomiska resurserna hos sjukförsäkringen (Försäkringskassan) och hälso- och sjukvården (landstingen/regionerna), till att börja med i s.k. Finsam (finansiell samverkan), längre fram i de framtida storregionerna med en enda huvudman för sjukförsäkring och vård/rehabilitering. Se också gärna vad vår partisekreterare Erik Ullenhag berättar, film nedan.

Bloggar: Per Altenberg, Annika Beijbom, Carina Boberg, Jessica Ericsson, Runo JohanssonMark Klamberg, Olov Lindquist, Helena von SchantzErik Svansbo, Frank Thorén Hall, Hans Åberg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s