Spännande kulturbudget för stockholmarna

Kulturen tar en liten del i stadens budget – ca 800 miljoner av totalt 38 miljarder (med Stadsteatern ca 1 miljard). Skol- och utbildningsområdet, dominerar helt med i princip halva budgeten. Bägge är de liberala hjärtefrågor som på olika sätt har stor betydelse för stadens utveckling och vår gemensamma framtid.

Stadens kulturverksamhet är till för invånarna. Därför känns det bra att vi kan fortsätta satsa på verksamheter som når många stockholmare: den framgångsrika, 50-årsjubilerande Stadsteatern får en rejäl utökning med 10 nya miljoner. (Stadsteaterns hela budget ligger utanför kulturbudgeten, och är med sina drygt 200 miljoner i årligt tillskott en del av koncernen Stockholms Stadshus AB med de övriga kommunala bolagen.)

Vi fortsätter också vår satsning med växtpengar, som är till för att det fria kulturlivets verksamheter ska nå ännu fler människor, och inte minst fler barn och unga. Det sker bl.a. genom kulturbonusen som jag hoppas vi kan utveckla och förbättra. Den omfattar totalt 6 miljoner som vi har tillfört till det fria kulturlivet sedan 2006. Samtidigt ligger det ”vanliga” kulturstöder för verksamheter och projekt i botten – och har ökat ännu mer, 10 miljoner eller över 18 procent på fyra år, och landar innevarande år på 64 miljoner kronor.

Kulturstödet har alltså både stärkts och förnyats. Men vi behöver göra ännu mer – för att ännu fler ska ha möjlighet att ta del av stödet. Vi kommer aldrig att med de skattefinansierade kulturpengarna kunna stödja alla goda och kvalitativa verksamheter. Vi, och våra professionella handläggare, måste alltid prioritera. Då är ”inlåsningseffekterna” i dagens kulturstöd ett problem, dvs att pengarna går till ungefär samma verksamheter år efter år, medan andra och nya aktörer får svårt att ta sig in i systemet. Det har vi börjat se över genom en omfördelning av en liten del av kulturstödet inför innevarande års budget. Under kommande mandatperiod kommer vi att behöva göra ännu mer.

Biblioteken är fortsatt högprioriterade för en liberal kulturpolitik i huvudstaden. Stockholms stadsbibliotek ska ligga i framkant, både när det gäller metoder, medier, bemötande och lokaler. Vårt omfattande lokalprogram fortsätter, där vi vill se nya bibliotek, nya lägen eller nya förutsättningar och inriktningar – för att biblioteken ska finnas där stockholmarna finns, och vara relevanta i ännu fler stockholmares vardag.

Här hoppas jag själv få möjlighet att fortsätta arbeta för ett nytt bibliotek i Kungsholmens nya stadsdel i nordväst; varför inte vid Moa Martinsons torg?

Kulturskolan behöver fortsatt uppmärksamhet. Efter kraftigt ökade budgetanslag flera år i rad har vi de senaste åren velat ägna oss åt verksamhetens utveckling – en ännu bättre Kulturskola för fler Stockholmsbarn och ungdomar. Det förändringsarbetet fortsätter.

Kulturhuset som är ett av Sveriges största besöksmål och ett extra vardagsrum för många stockholmare, Stadsmuseet med stadens samlingar, intresseväckande utställningar och sin viktiga stadsantikvariska uppgift, Liljevalchs som spänner från de nya talangernas vårsalong över nya spännande samarbeten som IKEA-utställningen till klassiska utställningar som den nuvarande ”eleganten Einar” Jolin, därtill Stadsarkivet som är en egen förvaltning och ”Stockholms minne” – Stockholms kulturverksamhet är verkligen angelägen och närvarande i staden.

Närvarande är också i högsta grad den konstnärliga utsmyckningen, av skolor, idrottshallar, äldreboenden, offentliga platser… Enprocentregeln som stadgar att medel ska avsättas för konst vid alla ny- och ombyggnader fortsätter vi förstås att slå vakt om! Stockholmarnas konstsamling i fast och lös konst utökas kontinuerligt.

Media: DN 1, 2, SvD. Bloggar: Lotta Edholm, Mark Klamberg, Madeleine Sjöstedt x2.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s