Inte ett barn ska lämnas efter

Att mer än var tionde elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet är ett misslyckande. Förlängd skolplikt kan vara en lösning som hjälper dessa elever.

God utbildning till alla är grundläggande för liberaler, den viktigaste vägen för jämlikhet. ”Klassresan börjar i klassrummet”, som vi i Folkpartiet har skrivit på valaffischer. Att skolan inte lyckas ge alla elever den kunskap de behöver och har rätt till, är ett stort problem. Cirka 12 procent av eleverna har efter nio års grundskola inte uppnått målen som innebär att de kvalificerar sig för gymnasieskolan. Även om alla inte går vidare till gymnasiet, så ska alla ha den möjligheten.

Jan Björklund (FP) vill att fler elever ska få fler chanser i skolbänken.
Jan Björklund (FP) vill att fler elever ska få fler chanser i skolbänken.

Sommarskola är en av insatserna som kan hjälpa elever som har det svårt med kunskapsmålen i skolan, som kanske inte har samma stöd hemifrån eller andra problem i livet runtomkring. Det borde erbjudas, liksom andra insatser, tidigare under skolåren och definitivt för dem som inte når målen i nian. För många hjälper det att nå den lilla bit som de behöver för att klara godkänt i de ämnen de saknar.

En del elever har större problem. För dem räcker inte sommarskola. Då kan en förlängd skolplikt vara en god lösning, där dessa elever får särskilda möjligheter att ta igen förlorad mark och nå målen. Ordet ”plikt” låter förstås lite hårt – det handlar lika mycket om att det offentliga samhället har en plikt gentemot barn och ungdomar, att säkra dem en god utbildning, och se till att de når kunskapsmålen. Både sommarskola och förlängd skolplikt ska nu utredas, berättar utbildningsminister Jan Björklund för Ekot.

De tidigare betyg och tydligare utvärderingsmöjligheter som vår regering har infört, är på samma sätt betyg och utvärdering också av skolan och dess resultat.

Arbetet för en bättre skola blir inte färdigt. Sommarskola och ett extra skolår kan ge skolans professionella lärare möjlighet att hjälpa alla elever fram till kunskap.

Inte ett barn ska lämnas efter.

Anna Lundberg bloggar.

2 kommentarer på “Inte ett barn ska lämnas efter”

  1. För att dina tankar skall lyckas så bör skolan befrias från de dåliga lärarna liksom att ta fram de som är duktiga. Inte bara det senare.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s