Läsning är viktigt för stora och små. Men man ska helst börja när man är liten. För att få fler barn att bli – och förbli – läsare satsar vi 15 miljoner extra på läsning, i Stockholms förskolor, skolor och bibliotek.
Läsning är nödvändigt, nyttigt och viktigt – men kan och ska helst också vara njutningsfullt. Alla barn borde ha rätt inte bara att lära sig läsa och skriva, utan också till att få en kontakt med litteraturens värld som möjliggör en livslång kärleksrelation till språket. Alla blir inte storläsare – men många mer skulle kunna ha glädje av att läsa.
De senaste åren har vi sett dystra rapporter om minskande läsning – och sjunkande läsförmåga. Den senaste PISA-rapporten som handlar om 2012 års niondeklassare bekräftar problemen och utmaningarna. Och det handlar framför allt om elever som har sämre förutsättningar med sig i bagaget, som hamnar ännu mer efter. Allra värst och mest oroande är pojkars sjunkande läsning och läsförmåga.
Läsdebatten kan och bör alltså handla om mer än läskunnighet. Det handlar också om allas möjlighet att följa och delta i samhällsdebatten och det som vackert kallas det demokratiska samtalet. Och för att bryta trenden behöver vi börja tidigt. Därför är vår satsning på läsning i förskolor, skolor och bibliotek i Stockholm så strategisk och angelägen.
Även den tiondel barn som inte går i förskolan ska givetvis nås, och vi satsar också särskilt i vissa ytterstadsdelar. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt bloggar och berättar mer i dagens DN (se bild nedan).
Här blir liberalismens engagemang tydligt, i föreningen av utbildnings- och kulturpolitik. Bildning handlar om frihet, makt och demokrati.
En kommentar på “Nu satsar vi på läsning”