Rattfyllerister ska inte ha körkort

Personer som kör rattfulla ska självklart inte få behålla sitt körkort. Om europeiska regler mot dubbelbestraffning skulle lägga hinder i vägen för indragna körkort. Vi måste omedelbart finna en lösning som gör indragning av rattfylleristers körkort till en naturlig del av straffet.

467px-Don't_Mix_'Em_1937
Amerikansk trafiknykterhetsaffisch från 1937, Library of Congress via Wikimedia.

Bara tanken att köra bil med alkohol i kroppen är för de allra flesta helt otänkbar. De som bryter mot detta tabu ses inte med blida ögon – och det med rätta. Rattfylleri är ett av de allra största hoten mot säkerheten på våra vägar och direkt eller indirekt en av våra största orsaker till förtida död, eller svåra skador. Död och skador som ofta drabbar andra medmänniskor.

Den som kör med alkohol eller droger – oavsett om det beror på beroendesjukdom, grov oaktsamhet eller rent förakt för samhällets normer och människoliv – ska känna konsekvenser: Fängelse, kraftiga böter, tvång om rattlås i framtiden och tvingande vård och behandling.

Självklart ska rattfyllerister också bli av med körkortet: För en viss tid eller, för grova eller upprepade fall, permanent.

Nu befaras att de europeiska konventionsreglerna mot dubbelbestraffning skulle hindra indragning av körkort, om det ses separat från efterföljande åtal och straff i en rättegång. (DN skriver om detta i dag; i ingressen hänvisas till ”EU:s regler” men det handlar alltså om Europakonventionen).

I fjol handlade det om 7.500 återkallade körkort för rattfylleri – och ytterligare nästan 22.000 för fortkörning. Det är alltså tusentals personer som utsatt sig och framför allt andra för fara och som vi nu riskerar att ha kvar på vägarna. Den risken kan vi inte ta – om dubbelbestraffnings-regeln skulle asnes gälla dessa fall måste det leda till omedelbar ändring av processen för hur rattfylleri beivras av rättsväsendet.

Nykterhetskontroll i Sverige 2012. Wikimedia, holger.ellgaard
Nykterhetskontroll i Sverige 2012. Wikimedia, holger.ellgaard

Indraget körkort är helt enkelt en naturlig del av straffet för rattfylleri. Så bör det också ses – som en del av samma process. Men det är viktigt att samordningen av indragning och rättsprocessen i övrigt inte leder till fördröjning. Körkortet bör dras in omedelbart, i förväg, i väntan på den större rättsprövningen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s