Nu höjer vi lärarlönerna (igen)

Högre lärarlöner är något många talar om – i Stockholm gör vi något åt det. Nu höjs lärarlönerna för andra gången i år. Totalt kommer lönerna, från förskolan till gymnasiet, att därmed få en lönehöjning på 6 procent på ett år. Sedan 2006 har medianlönen för en lärare i Stockholm höjts med 26 procent.

FÖRVÄNTANSFULLT LEDARSKAP. Lärare måste vara ledare i klassrummen - och själva få stöd av goda ledare i skolledning, och politik.
FÖRTJÄNAR BRA BETALT. Lärarlönerna ska höjas. Bild från Wikimedia.

Lärarna är Sveriges viktigaste yrke. Utan bra lärare är det omöjligt att få till en bra skola, där elever med arbetsro kan tillägna sig kunskap och växa till vuxna individer som har förmåga att forma sina liv. Det talas ofta om att lärare behöver (åter)få en högre status – men hur görs det? Att vi är många som talar om betydelsen av skolan och av bra lärare är en del. För att nå dit rent praktiskt krävs krävs en bra lärarutbildning men också – inte minst – attraktiva arbetsvillkor. Och lönen är en väldigt viktig del av goda villkor.

Många har talat länge om att lärarlönerna måste höjas, men det har varit trögt att få till. För fyra år sedan hoppade Folkpartiet av kommunsidan i löneförhandlingarna då man inte kunde ställa upp på arbetsgivarsidans krav (SvD). Sedan dess har avtalen blivit bättre, och Folkpartiet har i kommunerna prioriterat och drivit på för högre lärarlöner. Ibland har vi lyckats riktigt bra. I Stockholm har medianlönerna för lärarna höjts med 26 procent sedan 2006, och skolborgarrådet Lotta Edholm kan glädjas över att 9 av 10 lärarstudenter ser Stockholms stad som en attraktiv arbetsgivare. För 2014 har lönerna redan tidigare höjts, och nu har Folkpartiet fått med sig Alliansen på ytterligare en satsning.

101 miljoner läggs nu på högre lärarlöner. Det motsvarar 2 procents ytterligare påslag eller totalt 6 procent, från förskollärarna upp till gymnasielärarna. Vi satsar på karriärtjänster med förstelärare och lektorer. Och våra skolsatsningar handlar inte bara om högre lärarlöner; det gäller mer resurser till skolan generellt.

Folkpartiet ger resultatMedan Folkpartiet som ansvariga för skolan har åstadkommit stora resurstillskott var Socialdemokraternas tid vid makten tuffa år för Stockholms skolor (Stockholmsbloggen). Nu lovas guld och gröna skogar men jag vill uppmana alla stockholmare som värnar skolan att granska vad som är vackra ord – och vad som är verklig verkstad. (Och ja, det spelar uppenbarligen roll vilken kommun man som elev bor i, eller som lärare jobbar i; det är roligt att Folkpartiet kan påverka lokalt men ännu bättre vore ett statligt skol- och arbetsgivaransvar.)

Folkpartiet har gett resultat, i skolan och på andra områden. Och det kommer vi att fortsätta göra.

SvD Brännpunkt: Ytterligare höjda lärarlöner, SR Stockholm: Stockholms lärare får höjda löner.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s