Stäng inte Stockholms skolor och vårdcentraler!

Tiotusentals barn i Stockholm går i friskolor i bolagsform. Över en miljon har valt privata vårdcentraler. Ska deras val överprövas om vänstern vinner valet? Kommer hundratals skolor, förskolor och vårdmottagningar att stängas?

JA TILL VALFRIHET. Folkpartiet säger ja till humor på valaffischerna, och nej till "vänster i välfärden."

Att stoppa ”vinster i välfärden” är vänsterns viktigaste fråga. De praktiska skälen är grumliga: det finns inga belägg för att privata vårdgivare eller friskolor i bolagsform skulle vara sämre, och definitivt inte dyrare, än kommun- eller landstingsdrivna motsvarigheter.

Friskolorna har heller inte, som ibland påstås, ökat segregationen mellan skolor och elever. Just i dag rapporterar IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, att inga belägg finns för att någon grupp av elever har förlorat på valfriheten inom skolan. Utifrån ett omfattande datamaterial, för alla elever födda 1972-1990 och deras föräldrar, konstaterar IFAU att ”Effekterna [av skolvalsreformerna] är likartade för alla grupper av elever. Vi finner inga tecken på att elever från hushåll med låga inkomster, med lågutbildade föräldrar, eller med utrikes födda föräldrar, har förlorat på reformerna.”

Motiven för vänsterns vinstförbud är alltså inte grundade i verkliga förhållanden utan helt och hållet ideologiska. Effekterna av vänsterns politik skulle dock bli tydlig: ett förbud mot privata välfärdsföretag. Och det skulle få stora konsekvenser, för alla de elever som valt fristående skolor, för alla patienter som valt en fristående vårdgivare, och för alla som arbetar hos dessa friskolor och vårdgivare.

Skolborgarrådet Lotta Edholm påpekar i dag att vänsterns förbud skulle stänga skolorna för 40 000 elever, bara i Stockholms stad. Landstingsrådet Anna Starbrink berättade i går att vänsterns politik hotar arbetsgivarna för 18 000 personer i Stockholms läns sjukvård, och vårdgivarna för t ex de 1,1 miljon invånare i länet som har valt en privat husläkarmottagning. SvD:s Maria Sundén Jelmini konstaterar i dag att valets viktigaste partiskiljande skolfråga nog blir framtiden för friskolorna – en fråga som alla berörda elever och deras föräldrar snart vill ha svar på. Och det märkliga är att svaren verkar utebli, förutom den mycket tydliga linjen från Vänsterpartiet. Mest talande är tystnaden från Socialdemokraterna, som kommer att ställas inför V:s ultimatum för att stödja en ny regering. Inte heller alla i Alliansen är så uttalade i stödet för valfriheten.

För Folkpartiet är svaret på frågan självklart. Människor ska själva få välja skola och husläkare. Politiker ska inte välja åt dem. Det som behöver stoppas, det vi säger nej till, är vänster i välfärden.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s