Mer bad åt stockholmarna 

 

Stockholm behöver fler badplatser – och fler tillgängliga badplatser. Staden bör inventeras efter lämpliga nya platser för tillåtna, officiella och tillgängliga bad.

Fler badplatser och färre badförbud – det är liberal politik för Stockholmssommaren. I dag finns 30 officiella bad och ett ytterligare antal platser där bad är tillåtet. Få är – dessutom bara delvis – fysiskt tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Stadsdelar som Östermalm och Djurgården liksom Järvafältet har, av olika anledningar, långt till badmöjligheter sommartid. Det syns också i andelen som badar ute sommartid, som är betydligt lägre i de stadsdelarna.

Rasmus_SVTSthlm_Hornsberg
Fler bad och fler tillgängliga bad, föreslår jag och Liberalerna, här i SVT Stockholm.

Samtidigt blir vi stockholmare allt fler, många är kvar i stan sommartid, och inte minst barn och unga borde ha bättre möjligheter till bad och utevistelse. En badplats erbjuder ju ofta mer än bara ett dopp i det blå.

Vi liberaler vill se färre badförbud, fler officiella badplatser och fler tillgängliga badplatser i Stockholm. Jag föreslår en inventering av såväl inner- som ytterstadens kajer och stränder. Var kunde det bli tillåtet att bada? Var kan vi rentav skapa officiella utebad? Och var – på nya eller befintliga badplatser – kan vi skapa tillgängliga utebad?

SVT Stockholm har talat med mig om våra liberala badförslag. Du kan också läsa mer om vår badpolitik i Liberalernas nyhetsrum.

För några år sedan förde bland andra jag en framgångsrik kampanj för bad i Ulvsundasjön vid nordvästra Kungsholmen. Kristinebergs strand med sin brygga blev officiellt bad, och Hornsbergs strand med sin kaj och strandpromenad fick åtminstone badförbudet hävt. I Stockholms innerstad råder nämligen generellt badförbud då det setts som en del av hamnen med mycket båttrafik.

Ett officiellt bad – till skillnad från ett som bara är tillåtet – har högre säkerhet med bl.a. livräddningsbojar, en bojspärr i vattnet som markerar badområdet t ex gentemot båtar, regelbunden provtagning av vattnet och årlig genomsökning av botten.

En del av detta, men inte allt, finns vid Hornsbergs strand också. Det är oerhört populärt och exempel på en plats som borde bli officiellt bad. Till att börja med borde de ranka stegarna (som mest var tänkta som räddning om någon trillade i av misstag) bytas ut mot mer stabila badstegar.

Ett annat exempel är Hammarby sjöstad, där giftiga bottensediment men även farleden för båtar lägger hinder i vägen för badande. Liberalerna har genom mina partivänner Hanna Gerdes och Anne-Lie Elfvén föreslagit säkra bad t ex genom att sänka ned en bassäng, så man får det rena sjövattnet utan den riskabla botten (DN).

Staden har planer på ett bassängbad utomhus på Järvafältet. Det är lovvärt. Djurgården borde kunna få nya badplatser med enklare medel.

Till DN sade jag förra veckan att Stockholm kan behöva ”dubbelt så många badplatser”. Det är förstås ett långsiktigt mål, men något att sträva efter för ett Stockholm med snart en miljon invånare.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s