Föräldrar är man tillsammans

Staten ska inte lägga sig i hur enskilda människor och familjer väljer att leva sina liv. Men den kvarvarande ojämställdheten i samhället är ett politiskt, inte bara ett privat problem, eftersom den påverkar även alla människor – vars valfrihet i praktiken begränsas. En pragmatisk liberal måste beakta båda dessa tankar.

Staten ska inte lägga sig i, men vi har en rad offentliga verksamheter och beslut som redan påverkar hur män och kvinnor formar sina liv. En sådan är föräldraförsäkringen som finns till för att möjliggöra föräldraskap och ge barn en bra start i livet. Ett grundkrav på en sådan, offentligt finansierad förmån måste naturligtvis vara att den åtminstone inte stärker ojämställdheten.

Tyvärr fungerar föräldraförsäkringen så i dag. Kvinnor tar ut den övervägande delen av föräldradagarna. Att helt individualisera föräldraförsäkringen möter många praktiska problem. En pragmatisk liberal lösning är en tredelning – Flexequality – och det är också förslaget från ett antal motionärer till Folkpartiets landsmöte i höst.

Jan Björklund har helt rätt i att föräldrar är man tillsammans. Och Birgitta Ohlsson har lika rätt när hon, som Ekot rapporterar, slåss för en pragmatisk liberal lösning – och pekar på att det forna maktpartiet Socialdemokraterna lyckats fatta ett sådant beslut. Som Ohlsson påpekar var vi först med ”pappamånaden” – det är dags att göra den, som sedan blev två, till fyra månader som är knutna till respektive förälder.

Så kan liberalerna bli det starka borgerliga jämställdhetsalternativet. Och göra det möjligt för fler att vara föräldrar tillsammans.

Bloggar: Mark Klamberg. Uppdaterat: Per Altenberg om varför krav är OK för konservativa i andra försäkringar men en omöjlig tanke i föräldraförsäkringen.

Intressant om , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s