Baktalad av Sverigedemokraterna

I veckan har jag haft en av mina mest obehagliga och samtidigt intressanta yrkesmässiga upplevelser: från krishantering till att i dag bli baktalad och använd som slagträ av Sverigedemokraterna.

Som något improviserad pressansvarig för Folkpartiets länsförbund fick jag i tisdags kommentera affären med det nu f.d. kommunalrådet i Huddinge som erkänt sig skyldig till försök till sexköp (dessutom från en minderårig flicka, en del i den större prostitutionshärva som nystats upp under året). Jag talade med TT (ex GP), Ekot, DN, Aftonbladet… Budskapet var genomgående detsamma: att det som hänt var oacceptabelt och helt oförenligt med att företräda Folkpartiet, att detta var något vi i Folkpartiet var ense om på riks- och länsnivå och i Huddinge, och att det bara fanns ett alternativ för kommunalrådet: att avgå med omedelbar verkan. Detta kunde jag också på tisdagskvällen meddela att han hade gjort.

Detta budskap lyckas Sverigedemokraterna i ett uttalande av sin andre vice ordförande Carina Herrstedt få till något som får henne ”att må illa”. Aftonbladet undrade nämligen om det då f.d. kommunalrådet erbjudits någon krishjälp, jag svarade (som framgår av artikeln): ”Han har haft folk hos sig under dagen. Han är i en svår situation, så det är viktigt att ta hand om honom samtidigt som det är viktigt att vara tydlig med de politiska konsekvenserna.” På frågan hur han mådde svarade jag , som inte själv varit i direktkontakt med honom: ”Vad jag förstår är han naturligtvis helt förkrossad och djupt ångerfull. Man kan ångra sig och be om ursäkt, men det finns inget sätt att reparera förtroendet. Men det är klart att han är väldigt ledsen över vad han har gjort.” Några frågor om huruvida det f.d. kommunalrådet kan vara kvar som vanlig medlem i Folkpartiet har jag inte svarat på, det är inte min sak, men dubier om det har uttryckts av andra partiföreträdare.

Hur SD kan få detta till att Folkpartiet eller jag tycker att det f.d. kommunalrådets agerande är OK är helt absurt. Det framgår med all önskvärd tydlighet av övriga medier, och också i Aftonbladet, vad vi tycker om det: förutom bl.a. det jag säger om konsekvenser och förtroende ovan sammanfattas vår inställning med att ”Folkpartiets ledning tog i går totalt avstånd från sin förtroendevalde.”

(Sverigedemokratiska företrädares relation till brottslighet är ju för övrigt ett komplicerat kapitel. Carina Herrstedt själv har i höst riskerat att dömas för förtal – vilket vore andra gången på två år.)

Även den som har gjort något förfärligt är fortfarande en människa. Sverigedemokrater brukar ju åtminstone ibland hylla det kristna idéarvet, åtminstone använda det för att utmåla det icke-kristna som främmande och hotfullt. Hur är det med att fördöma synden men inte syndaren? Handlingar och brott måste få konsekvenser men även förövare ska få den hjälp, stöd och eventuella vård de behöver.

Det är min humanistiska, liberala människosyn. Färgad av ett kristet arv, måhända, men mycket levande i dag. Och att jag och Sverigedemokraterna har diametralt olika människosyn har jag nu blivit än mer övertygad om.

Intressant om , , , , , , ,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s