Lärlingssystem för unga

Sverige behöver fler duktiga unga yrkeskvinnor och -män. Sedan några år finns lärlingsutbildningar och nu får Folkpartiledaren Jan Björklunds förslag om ett utvidgat lärlingssystem stöd inom övriga Alliansen (TT/Rapport, DN). Och enligt gårdagens Rapport verkar förslaget inte heller ovälkommet hos Socialdemokraterna. LO luftar förvisso kritik, även om lärlingsutbildningarna tidigare har fått kritik. Många kan dock nog dela Björklunds och allianskollegornas perspektiv, att unga som lär sig ett nytt yrke men ännu inte är medarbetare med full kapacitet, rimligtvis bör kosta arbetsgivaren mindre.
Den exakta utformningen blir upp till arbetsmarknadens parter men jag hoppas att de tar denna chans att förbättra utsikterna för unga som vill in på arbetsmarknaden – liksom jag hoppas att vi får ha kvar Alliansregeringens sänkta arbetsgivaravgift för ungdomar.
Uppdaterat 28 maj: Givetvis innebär inte detta att alla under 23 år ska ha lägre lön. Men har man inga sakliga invändningar får man ta till lögner, som Alliansfritt Sverige tydligen gör, enligt Christian Tegnvallius.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s