Tunt med sverigedemokrater?

Svenskarnas positiva syn på invandrare är ett mycket lovande besked inför framtiden (DN Debatt). Att stödet för invandring har fortsatt att öka under de senaste årens kris kan verka förvånande – men invandring är förstås en framtidsfråga också av krasst ekonomiska skäl för ett åldrande Sverige. Den demografiska utmaningen kan säkerligen ha påverkat svenskarnas positiva attityd – liksom en ständigt större kontakt med omvärlden och minskad ovana eller rädsla för det främmande.

En positiv inställning till invandring bäddar förstås för bättre integration – inte minst genom att nya svenskar snabbare och lättare kan komma in i arbetslivet. Där lovar Folkpartiets och Alliansregeringens Nyamko Sabuni bättring även från det offentligas sida (E24).

Passande nog kom SOM-rapporten om invandringen samtidigt som en opinionsmätning som rubriceras med ”ras för Sverigedemokraterna” (Expressen, DN, SvD, AB). Opinionsmätningar ska förvisso tas med en nypa salt, men den mer bastanta och långsiktiga SOM-rapporten ger ändå råg i ryggen för liberal framtidsoptimism – det bör bli tunt med sverigedemokrater.

Ytterligare en mätning visar hur SD:s stöd försvagas i sitt starkaste fäste, Landskrona (samtidigt som Folkpartiet är kommunens största parti; HD, SvD). I en annan kommun, Ljusdal, verkar det ännu tuffare. Där har den ende SD-kandidaten sparkats – p.g.a. en för positiv syn på invandring… (SvD, Hela Hälsingland).

Bloggar om färska opinionsmätningar, attityd till invandring, och Sverigedemokrater gör Per Altenberg, Amanda Brihed, Maria Byström, Peter Kjällkvist, Seved Monke, Per Pettersson, Christer Sörliden och Martin Ängeby/Liberati.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s