Det handlar om jobben – till 69 års ålder, om man vill

Hundratusen fler sysselsatta sedan förra valet, trots mellanliggande jättekris. En arbetslöshet som tydligt är på väg ned (DN, SvD). Europabäst i statsfinansiell ordning och tillväxt. Alliansen har mycket att glädjas och vara stolta över – men det finns också mycket mer att göra.

Det ”jobbmanifest” som lanserades i dag gör skäl för sitt epitet. Alliansens valmanifest innehåller förstås många kloka förslag på en rad områden, inte minst utbildning och sjukvård, men jobben och ekonomin står i fokus. Utan bra förslag där, blir det ju som bekant inte mycket resurser till all den välfärd vi så gärna vill se.

Här finns löften och reformambitioner, bl.a. om fortsatta skattesänkningar för att göra det mer lönsamt att arbeta. Och även om slopad värnskatt är något Folkpartiet får fortsätta att kämpa för genom den utredning som ska göras, så finns det en tydlig liberal prägel. Det gäller förstås allra mest på utbildningsområdet, där satsningarna på lärlingar, folkhögskola m.m. också är jobbsatsningar – inte minst mot den problematiska ungdomsarbetslösheten, som kräver strukturella förändringar.

En viktig reform är också möjligheten att jobba till 69 års ålder för dem som önskar. De vars kompetens behövs kanske som allra mest och som känner att de kan och vill orkar jobba några år till – inte ska de skickas hem!

Media: AB, DN 1, 2, 3, 4, 5, Expressen, SvD 1, 2, 3, SVT. Bloggar: Per Altenberg, Magnus Andersson, Thomas Böhlmark, Runo Johansson, Kent Persson, Birgitta Rydberg. Om valmanifestet på Alliansens hemsida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s