FP och mitten ger Alliansmajoritet – mot rödgröna skattehöjare

Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar alla i den dagsfärska Demoskop-mätningen – och Alliansen landar på en egen majoritet på drygt 50 procent. Vägen till fortsatt Alliansstyre ligger med stor sannolikhet hos mittenpartierna. En fortsatt uppåtgående trend för Folkpartiet, och fortsatt bättre siffror för C och KD, vore välgörande av fler skäl. En fyrpartiregering mår bra av någorlunda balans mellan partierna, det är inte bra för Alliansen om Moderaterna blir alltför dominerande.

De rödgröna har fortsatta problem, Miljöpartiets framgångar kan enligt flera mätningar nu vara bruten. Socialdemokraternas problem består. Vänsterpartiet går däremot framåt – välfärdsretoriken går nog hem bland traditionella vänsterväljare.

I valdebattens centrum står dock skatter – och hur mycket de rödgröna vill höja dem. Bara i Stockholmsregionen handlar avskaffat RUT-avdrag, ny förmögenhetsskatt, höjd inkomst- och bensinskatt om 4 miljarder kronor. Lägg därtill landstingsskattehöjningen på 700 miljoner kronor, och kommunalskattehöjningar – en dryg miljard bara i Stockholms stad. Därtill kommer fastighetsskatten vars utformning och effekter är höljd i dunkel.

Minst 5,7 miljarder som de rödgröna vill dra in från stockholmarnas plånböcker, alltså. Vad betyder det för privatpersonernas ekonomi? Och för samhällsekonomin? Stockholmsregionen har under krisen än tydligare varit Sveriges ekonomiska motor, men tål förstås inte vilken behandling som helst.

Men de rödgröna är inte nöjda. Det senaste förslaget från V, stärkt av opinionssiffrorna, är en vikarieskatt. Just det: företag som anlitar vikarier långa perioder ska få betala extra skatt.

Mer skatt på dem som jobbar och dem som skapar jobb. Vem vinner den jobbmatchen den 19 september?

Media: DN 1, 2Expressen 1, 2SvD 1, 2. Bloggar: Per Altenberg, Magnus Andersson, Mikael AnderssonJohan HedinKent Persson, Christer Sörliden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s