Starkare Folkparti, för en skola för alla

Folkpartiet noterar fyraårshögsta i dagens Synovate. Kanske är det ett tecken på att väljarnas prioritering av skolfrågorna, och Folkpartiets skolpolitiks popularitet, börjar märkas i opinionen.

Skolan förtjänar att uppmärksammas – och nu måste vi bygga vidare på reformerna och få till stånd en positiv förändringskraft som genomsyrar hela skolväsendet, ”från utbildningsdepartementet ned till det enskilda klassrummet” som DN skriver. Som Jan Björklund ofta påpekar byggs inte kunskapsskolan genom politiska åtgärder på riksnivå – även om de kan ge en bra grund och goda verktyg. Det är de enskilda lärarna och rektorerna som måste få kraft och möjlighet att förändra. DN:s huvudledare nämner några av Folkpartiets och Alliansens reformer som pekar i den riktningen.

Förstatligandet av skolan ska inte avfärdas för lättsinnigt i sammanhanget. Det handlar ju inte om att diskutera ett förstatligande för diskussionens egen skull, eller organisera om för organiserandets skull, utan om att ge just verktyg och lägga grunden för verkliga förändringar. Om att ge de enskilda skolorna större möjligheter att förbättra sig. Om att skolorna ska kunna se varje elev, ge stöd till dem som behöver i något eller flera ämnen, tidigt, och fånga upp talangerna i olika ämnen, för att sporra begåvning. De goda exemplen finns, t.ex. i västgötska Essunga, som SVT har lyft fram och som jag skrivit om tidigare.

I Stockholm har vi gjort en del i den riktningen – och nu stiger vi i Lärarförbundets skolrankning (ettan Arvidsjaur är samtidigt att gratulera!). Folkpartiet vill göra mer, bl.a. för att säkerställa alla barns skolgång med kvalitet – även barn som placeras av socialtjänsten, som mina partivänner Lotta Edholm, Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist skriver om på DN.se i dag.

Media: AB, DN 1, 2, Expressen, SvD 1, 2. Bloggar: Alliansnytt, Lotta Edholm x2, Anne-Marie Ekström, Eva Flyborg, Lars Lundqvist.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s