Större Folkparti – och tydligare spelregler för skolan

Oppositionen må tycka att Jan Björklund är besvärlig att tas med – hans och Folkpartiets skolpolitik har ändå högt förtroende bland svenskarna. Och när skolan är en av valets allra viktigaste frågor, har utbildningsministern och det liberala partiet alla förutsättningar att fortsätta den försiktiga men förhoppningsvis stadiga uppgång som vi senast fick bekräftat i United Minds och Skop. När flera opinionsmätningar som ger liknande besked finns anledning att hoppas.

Skillnaderna i skolpolitiken må ha minskat – som avspeglades bl.a. i gårdagens tv-sända partiledardebatt i ämnet. Det är till stor del Folkpartiets och Jan Björklunds förtjänst: de rödgröna partierna har fått anpassa sig till hans agenda för kunskapsskolan. Det gör inte de återstående skillnaderna obetydliga – och det gör inte de rödgröna företrädarnas övertygelse om det riktiga i skolreformerna djupare. Mona Sahlin må ha fått sitt parti att acceptera t.ex. tidigare betyg, Miljöpartiet må vara varma friskolevänner – men helheten når inte ända fram. Särskilt inte med Vänsterpartiet och Lars Ohly med på regeringstaburetterna.

Den liberala stridbarheten i skolfrågor visar sig t.ex. kring kravet på förstatligande av skolan (där vi nu fått med oss de övriga Allianspartierna på att åtminstone utvärdera kommunaliseringen) och dagens ställningstagande mot bonusar till rektorer och skolpersonal eftersom det riskerar att öka de ”glädjebetyg” som har varit på väg ned.

Det säkraste kortet för fortsatta skolreformer är en Alliansregering med ett starkare Folkparti.

Media: AB 1, 2, DN 1, 2, Expressen 1, 2, 3, 4, SvD.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s