Psykolog på vårdcentralen

Psykisk ohälsa är ett av de stora hälsoproblemen. Det borde vara lika självklart att få hjälp när själen gör ont som när det är kroppen som krånglar – och det psykiska stödet borde finnas lika lätt tillgängligt i vården i vardagen så att människor kan få den hjälp de behöver tidigt.

Vårdval Stockholm gjorde psykosocialt stöd obligatoriskt för husläkarmottagningarna att erbjuda. Första linjens psykiatri, kallar vi det. Husläkaren och distriktssköterskan ska enkelt kunna samarbeta med kuratorer och psykologer, eller erbjuda terapi i grupp eller enskilt under ledning av en KBT-utbildad samtalsledare.

På två år med Vårdval Stockholm har de psykosociala besöken ökat med 50 procent. Nu är det dags att gå vidare: Folkpartiet vill säkerställa att varje patient inte bara får psykosocialt stöd, utan även stöd på rätt nivå. Framför allt handlar det om att det ska finnas psykolog för dem som behöver det.

Folkpartiet vill förtydliga reglerna så att det blir obligatoriskt inte bara att erbjuda psykosocialt stöd, utan att erbjuda psykologhjälp till dem som behöver det. Dessutom kan vi tänka oss att differentiera ersättningen – mottagningen ska helt enkelt få lite mer betalt när patienten går till en psykolog än vid ett kuratorsbesök.

Detta är en av utgångspunkterna för Folkpartiet inför nästa generation av vårdvalet, som ska införas nästa år. De andra handlar bl.a. om större jämlikhet och mer hälsofrämjande.

ABC rapporterar. Birgitta Rydberg, Gunilla Gustafsson och Amie Kronblad bloggar. Läs mer om förslagen för Vårdvalets utveckling på Folkpartiets hemsida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s