Biskopsord och folkdräkter

I Sverigedemokraternas strävan att stå för något genuint svenskt och folkligt har de bl.a. omfamnat Svenska kyrkan. Kyrkopolitiken har också utgjort en spelplan och övningsplats på vägen mot de riksdagsplatser SD nu har nått. Men när biskop Eva Brunne formulerade ett kristet kärleksbudskap om alla människors lika värde var det uppenbarligen inte lika roligt längre.

Kyrkan och politiken hör inte längre naturligt ihop, men det Stockholms biskop talade om i dag handlar om den gemensamma grund som gäller också den svenska och västerländska demokratin som ytterst utövas i Sveriges riksdag: Det lika, okränkbara människovärdet. Det budskapet är också något genuint svenskt – något som de allra flesta svenskar självklart sluter upp bakom.

Sverigedemokraterna vill iklä sig rollen som svenskhetens företrädare, men deras folkdräkter motsades därmed tusenfalt av deras demonstrativa uttåg ur Storkyrkan i dag.

Media: AB, DN 1, 2, Expressen 1, 2, 3, SvD 1, 2, SVT 1, 2. Bloggar: Peter Andersson, Tokmoderaten Antonsson, Kent Persson, Jesper Svensson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s