Ordförande i arkivutskottet

I dag har jag utsetts till ordförande i Stockholms stads arkivutskott. Det är ett utskott under kulturnämnden, som särskilt ska bevaka den mindre av kulturnämndens två förvaltningar: Stadsarkivet.

Arkiv kanske lätt väcker tankar om hyllmil av dammiga handlingar. Hyllmil handlar det förvisso om – sju mil hyllor närmare bestämt, och 2,5 miljoner kartor och handlingar därtill. Så dammigt är det dock inte. Efter ut- och ombyggnader har vi nu moderna förvaringslösningar som både är säkrare för handlingarna, bättre för dem som arbetar med dem, och ger utrymme för mer.

För mer handlingar blir det. Hela tiden. Även i digitala tidevarv. Digitalisering är för övrigt en viktig del av arkivvården: år för år blir alltfler gamla handlingar inscannade och tillgängliga på ett helt annat sätt.

Målgruppen för Stadsarkivet, som också är landsarkiv för Stockholms län, är stadens förvaltningar och tjänstemän, forskare – såväl studenter som professorer och släktforskare – som söker källor och kunskap, elever och lärare i skolorna, och förstås ytterst hela den breda allmänheten. Även den majoritet som aldrig söker och har direkt nytta av den information vi lagrar, har förstås indirekt nytta av att all värdefull information sparas och hanteras på rätt sätt, och är sökbar för forskare och andra. Sådana frågor som steriliseringskampanjerna, fosterbarn och annat i vår svenska välfärdshistoria visar hur relevanta arkiven verkligen är. För att inte tala om andra olika rättsliga frågor.

För mig som är historieintresserad är arkiven förstås en guldgruva – om än indirekt. Själv har jag hittills aldrig gjort några djupdykningar i materialet. Kanske får jag möjlighet till något dylikt projekt någon gång i framtiden.

Arkiv handlar om information, om offentlighet och sekretess, och därmed om demokrati. I den moderna förvaltningen arbetar vi också med demokratifrågor på ett bredare sätt: Stadsarkivet tar täten i och ansvaret för utvecklingen av e-förvaltningen. Dokument ska både lagras rätt och säkert, och vara tillgängliga för handläggare och för andra berörda/berättigade personer. Offentlighet och säkerhet, i nutid och för framtiden: dokumenten hamnar rätt från början och kan spåras, och ”länkas” på olika sätt från andra håll. E-förvaltningen och e-arkivet är en viktig del i stadens satsning på en tillgänglig, modern och demokratisk stad där moderna it-lösningar är centrala.

Stadsarkivet är en av stadens minsta förvaltningar, men förmodligen den mest akademiskt meriterade . Det verkar också vara en uppskattad arbetsplats, med bland de lägsta sjukfrånvarosiffrorna i staden. I fjol fick vi en ny stadsarkivarie, Lennart Ploom, som tycks ha alla förutsättningar att fortsätta utveckla och ännu mer förbättra verksamheten efter företrädaren Björn Jordell, som rekryterades som ny riksarkivarie. Jag har suttit i arkivutskottet sedan 2007, och ser fram mot kommande mandatperiod med övriga i utskottet och med alla de duktiga medarbetarna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s