Sluta värna värnskatten – låt det löna sig att lyckas

Det ska löna sig att arbeta är en devis som är väl värd att återanvända. Alliansregeringen har förtjänstfullt genomfört jobbskatteavdrag i flera steg som har gjort det mer lönsamt att arbeta och har gjort stor skillnad i plånboken framför allt för dem med lägre och medelstora inkomster. Men det måste också löna sig att arbeta, arbeta mycket, utbilda sig, starta och driva företag, ta risker – och det måste löna sig att lyckas.

Höga marginalskatter motverkar viljan att sträva lite längre, lite högre, för sig och sina närmaste – och det motverkar även Sveriges utveckling. Framgångsrika företagare och forskare tar kanske inte de där extra stegen och riskerna, eller så gör de det – men någon annanstans än hemma i Sverige.

I Sverige har vi valt, och har ett brett stöd för, en generös och omfattande välfärdsstat. Svenska liberaler, i folkpartistisk skepnad, inte bara accepterar utan omhuldar principen om generell välfärd. Det kostar pengar. En platt skatt, utan progressivitet, är avlägsen. För de flesta känns det rimligt att de som tjänar lite mer också betalar lite mer, i form av statsskatt. ”Hälften kvar” är helt enkelt rimligt, när man känner att man själv får något för det, och att svaga och mer utsatta kan lita på det offentligas hjälp.

Men skatter ska inte vara kontraproduktiva. I dag är det alltför många som bara får ”hälften kvar” av en lönehöjning. Statsskattens 20 procent borde betalas av färre. Och värnskattens fem procent borde inte betalas av någon.

Gränsen för statsskatt höjs nu åter. Det är bra, även om det kunde gå i snabbare takt. Värnskatten värnas däremot obegripligt nog, även av en moderat finansminister – trots att ingen tycks vilja påstå att den ger någon reell inkomst för staten. Tvärtom kostar den, genom att människor arbetar och tjänar mindre, eller åtminstone inte arbetar och tjänar pengar i Sverige.

Ett framgångsrikt land måste tillåta framgångsrika människor. Som liberal har jag inget emot att människor lyckas – jag vill arbeta för att fler ska få den chansen, för att färre ska råka illa ut, och för att de som gör det ska ha ett starkt, finmaskigt skyddsnät.

Långtidsutredningen, liksom tidigare Globaliseringsrådet, är värd att lyssna på. Värnskatten är inte värd att värnas. Och partiet som än så länge på allvar driver frågan är Folkpartiet.

Jesper Svensson bloggade och inspirerade. Pia Närman vill också avskaffa värnskatten, och hoppas på bättre kunskaper om derivata (min favoritdel av gymnasiematematiken!), och Kent Persson vill avskaffa jantelagen. PJ Anders Linder är klok som så ofta. Folkpartiet förklarar varför vi ogillar värnskatten. Regeringen har tagit emot långtidsutredningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s