Göra lärarkarriär möjlig

Bra lärare förtjänar högre löner – därom kan många vara eniga. Att en bättre löneutveckling för lärarna ligger i korten, märks på att arbetsgivarnas bud redan det var rekordhögt. Återstår att se vad resultatet av löneförhandlingarna slutligen blir.

Karriär handlar dock inte bara om lönekarriär – det handlar också om att kunna ta nya steg, få större ansvar och – det är säkerligen inte oviktigt – en annan titel.

Därför är utbildningsminister Jan Björklunds förslag i dag, om högre lärartjänster som förstelärare och lektorer, så välkommet. Förvisso handlar också det om pengar och löner: staten skickar med pengar som täcker en högre lönenivå på 5.000 respektive 10.000 kronor. Detta alltså utöver resultatet av den vanliga lönerörelsen.

Lärarnas karriärmöjligheter är viktiga för lärarna. Karriärmöjligheter är viktiga för att locka unga, duktiga studenter till lärarutbildningarna – och för att hålla duktiga lärare kvar i yrket. Men framför allt är karriärmöjligheter för lärarna viktiga för eleverna. Att bra lärare är grunden för en bra skola är en kliché som verkligen förtjänar att inte bara vara vackra ord.

Det är efterlängtad liberal utbildningspolitik som nu förverkligas.

Läs mer: Jan Björklunds nyhetsbrev, AB, DN, Expressen, SvD, SR Ekot, SVT 1, SVT 2

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s