Ge biblioteken makt över e-böckerna

E-böckerna behövs på biblioteken – och e-böckerna behöver biblioteken. En långsiktig uppgörelse med tydliga spelregler för tillgång till och ekonomisk ersättning för e-böcker behövs snarast. Självklart är det bibliotekarierna som ska göra urvalen även av e-böcker.

1381522_10152038930862150_2048305063_nE-boken erbjuder stora möjligheter – en gammal kulturform i ny skepnad. I Sverige verkar den hittills mest ha inneburit bekymmer – åtminstone för biblioteken. E-boksförsäljningen tar inte fart, men många vill låna e-böcker. Det skulle kunna vara början på en växande marknad och förekomst av e-böcker i stort. Istället verkar en del förlag se det som ett problem, oroliga för att alla e-böcker ska lånas och få köpas.

Vi behöver få en långsiktig lösning som gör e-böcker tillgängliga för alla biblioteksbesökare – som ju numera ofta kommer via nätet. Nya e-böcker ska också gå att låna. Och självklart ska urvalet göras på grundval av bibliotekens bedömningar och prioriteringar, av våra bibliotekarier.

Det är utmärkt att Sveriges Kommuner  & Landsting (SKL) nu driver bibliotekens e-bokslinje samfällt (SR Kulturnytt).  Tillsammans med förlagen måste man kunna hitta en lösning som gynnar alla parter. Och allra mest de bokälskande, litteraturfrälsta läsarna. Som Madeleine Sjöstedt, ordförande i SKL:s kultur- och fritidsberedning, säger i radio: ”Människor förväntar sig att man kan låna böcker på biblioteken oavsett om de är i pappersform eller på något annat sätt.”

Madeleine Sjöstedt bloggar. Läs vad jag har skrivit tidigare om e-böcker.

En kommentar på “Ge biblioteken makt över e-böckerna”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s