Nu nyöppnar vi tre bibliotek i Söderort

Stockholm storsatsar på bibliotek och läsning. I veckan nyöppnar tre nyrenoverade bibliotek i Sköndal, Aspudden och Hagsätra.

Interiör från Hagsätra bibliotek.
”Före-bild” från Hagsätra bibliotek. biblioteket.stockholm.se

Sedan Folkpartiet fick ansvaret för kulturen i Stockholm efter valet 2006 har satsningar på bibliotek stått i första rummet. Budgeten har stärkts, öppettider har utökats, bibliotek har renoverats, flyttats till bättre lägen och lokaler, eller helt nystartats. Tiotals miljoner har satsats för att genomföra biblioteks- och strukturplanerna som ligger bakom detta.

Tre av biblioteken som har rustats är nu klara att öppna. I dag kl 12 nyöppnar Sköndals och Aspuddens bibliotek. På onsdag är det dags att öppna nyrenoverade Hagsätra bibliotek.

”När människor i rörelse möter bibliotek i rörelse kan allt hända”, är devisen för Stockholms stadsbibliotek. Det handlar både om fysiska lägen och lokaler – som de s.k. tunnelbanebiblioteken, t.ex. vid Stureplan och i Högdalen – och om bibliotek med olika inriktningar – som ungdomsprofilen på Medborgarplatsen.

På de tre nyrenoverade bibliotek som nu nyöppnar har bl.a. följande hänt:

Sköndals bibliotek
Sköndals bibliotek har helrenoverats. Barnavdelningen har blivit större och fått en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.

Sköndals bibliotek kommer även att få meröppet, vilket innebär att stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat (meröppet varje dag mellan 8-21, samma tider som intilliggande mataffär håller öppet).

Aspuddens bibliotek
Barnavdelningen har gestaltats om av en scenograf för att inspirera och locka till läsning. Ljudmiljön har förbättrats i hela biblioteket, till exempel har ett nytt innertak lagts för att dämpa ljudet. Studieplatserna har blivit fler och entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats. (”Före”-bild illustrerar det här inlägget på bloggens förstasida.)

Hagsätra bibliotek
Förändrad planlösning ger en öppnare bibliotekslokal, som lätt kan anpassas till olika aktiviteter. Ombyggnaden gör det möjligt att ta emot fler grupper under ordinarie öppettid. Biblioteket har fått fler bekväma läsplatser, barnavdelningen har gjorts om, och fler studieplatser har tillkommit.

Madeleine Sjöstedt berättar mer i sitt pressmeddelande och på sin blogg, om vår ökade biblioteksbudget – 300 miljoner på ett år nu mot 223 miljoner 2006 – och om de nyrenoverade biblioteken. Metro om biblioteket som har öppet även när det är stängt – och då talar vi inte om det digitala biblioteket utan om fysiska lokaler och böcker. SVT om nyrenoverade bibliotek.

En kommentar på “Nu nyöppnar vi tre bibliotek i Söderort”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s