Skolor ska inte stängas

Alla elever har rätt till god undervisning, arbetsro och trygg miljö i skolan. Ingen skola borde behöva stängas på grund av bråk, hot och våld – ordningen måste säkras långt tidigare med andra metoder. Avstängning av elever är en sådan metod.

ARBETSRO ANBEFALLS. En annan skola som haft problem med respekt och arbetsmiljö, Lundsberg. Bild från Wikimedia/johanr.
ARBETSRO ANBEFALLS. En annan skola som haft problem med respekt och arbetsmiljö, Lundsberg. Bild från Wikimedia/johanr.

”Flytta mobbaren, inte den mobbade” var ett tydligt budskap från Folkpartiet som sade mycket om hur vi ville förändra synen på skolan också i stort. Det ska råda arbetsro och trygghet, alla elever ska ha rätten och chansen att få tillägna sig kunskap och slippa vara rädda för mobbning. Mobbningsoffer ska inte behöva fly från sin skola. Under våra år i regering ändrade vi bl a skollagen: som en sista åtgärd ska mobbare kunna flyttas.

Behovet av arbetsro i många svenska skolor är samtidigt större, och bredare. Även bland det stora flertalet elever som inte utsätts för mobbning finns alltför många som drabbas av stök, bråk och oordning.

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om våld i skolor har ökat kraftigt på bara några år (nästan 40 procents ökning 2012-2014). Och enligt internationella jämförelser skiljer svensk skola ut sig negativt kring ordningsproblem – något som kan antas påverka de sjunkande kunskapsresultaten som de hittills genomförda skolreformerna ännu inte har haft tid att påverka.

Bara de senaste dagarna har vi fått höra hur en rektor knivskurits på en skola i Vallentuna (SvD), och hur en hel skola i Malmö stängdes efter hot och våld (Värner Rydén-skolan öppnades igen efter en dag; Expressen/Kvällsposten). Att skyddsombuden tar till sådana krafttag är förstås en mycket kraftig signal – och ett mycket kraftigt misslyckande för de ansvariga. Det blir på ett sätt en kollektiv bestraffning för någras övergrepp, och några andras tillkortakommanden.

Det är tid för en ny tydlig devis: Stäng inte skolor – stäng av bråkmakare, som partikamraten Christer Nylander formulerar det i Aftonbladet i dag. Det är orimligt att problem med några elever, oavsett orsakerna bakom deras uppförande, ska få stänga en hel skola.

För att vara ännu mer tydlig: Avstängning av elever ska vara en åtgärd att ta till i nödfall. Ibland uppkommer situationer hastigt och kan inte förutses. Men avstängning är en åtgärd som måste kunna tas till – och kanske kan den förhindra en del situationer som i Vallentuna, och den borde verkligen kunna förhindra många situationer som i Malmö. Det handlar om att skydda rättigheterna för de elever som vill lära sig, som vill skriva sitt nationella prov, som bara vill ha en fungerande skolmiljö (som dem ledarskribenten Erik Helmerson nämner i DN: Prio ett måste vara arbetsro).

Andra åtgärder som kan vidtas långt innan är förstås tydlig närvaro av vuxna, som med auktoritet hävdar kravet på trygghet. Ibland kan det krävas vakter för att säkra tryggheten. I normalfallet måste förstås den ordinarie personalen ha den auktoritet som krävs. Det hänger samman med ett längre och mer grundläggande arbete kring värdegrund och, just det, arbetsro.

Respekt och kränkningar är värdeladdade ord som ibland används väl lättvindigt. I skolan måste vi dock vara oerhört tydliga: Respekten för den andre, för allas integritet och rätt till en lugn och trygg studiemiljö, är ett absolut krav. Och den största kränkningen drabbar de elever som inte får den trygga skolgång de har rätt till.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s