Staden bör stödja nya Judiska museet

Judiska museet har stora planer för ett nytt museum i Stockholms första synagoga. Ett förverkligande kräver stöd från många håll. Vi liberaler vill att staden gör ett tydligt åtagande för det nya Judiska museet.

480px-sja%cc%88laga%cc%8ardsgatan_19_mars_2007_matshalldin
HISTORISK MARK. Själagårdsgatan var platsen för Stockholms första synagoga, och blir nu det framtida hemmet för Judiska museet. (Wikimedia, Mats Halldin.)
Den judiska kulturen har varit en viktig del av Stockholm i många hundra år. På 1700-talet fanns Stockholms första synagoga på Själagårdsgatan i Gamla stan. Nu kan det bli platsen för det nya Judiska museet, något som skulle ge en historisk förankring, bättre förutsättningar för att visa museets samlingar och utställningar, och en större synlighet och tillgänglighet inte minst för internationella turister.

Ett förverkligande av det nya Judiska museet kräver medverkan från många håll. Vi liberaler vill att staden gör ett tydligt åtagande.

Judiska museet är en fristående aktör, med kulturstöd från bland andra Stockholms stad. Bedömningen och fördelningen av kulturstöd är ingenting vi politiker bör lägga oss i; vi liberaler håller på principen om ”armlängds avstånd”. Däremot bör staden genom politiskt beslut visa att det judiska kulturarvet och det judiska museet är viktigt för Stockholm. Det handlar om en av våra nationella minoriteter, om historia men också om integration och tolerans i vår nutid och framtid. Ett starkare och ännu intressantare judiskt museum mitt i Stockholms historiska hjärta skulle också vara mer attraktivt för turister och stärka Stockholm som besöksmål.

Tillsammans med vårt oppositionsborgarråd Lotta Edholm har jag lagt en motion i Stockholms kommunfullmäktige, se nedan. I Mitt i berättar museichefen Christina Gamstorp om Judiska museets planer och behov av stöd, och tidningen nämner också vårt liberala förslag. (Observera att vårt förslag alltså inte handlar om det kulturstöd som kulturnämnden beslutar om, vilket Roger Mogert (S) tycks kommentera.)

Motion om ett tillfälligt stöd till Judiska museet i Stockholm

Judiska museet i Stockholm är en viktig del av Stockholms och Sveriges kulturliv. Den fristående institutionen grundades 1987 och har sedan dess huserat i lokaler på Hälsingegatan i Vasastan. Judiska museet har en mycket viktig uppgift i att förmedla kunskap om judendomen, judiskt liv i Sverige, nazismen, andra världskriget och Förintelsen. Det är framför allt genom levande kontakter och kunskap som rasism, nynazism och antisemitism kan motverkas.

Nu vill museet flytta till gamla auktionskammarens hus vid Själagårdstorget i Gamla Stan, platsen där en av de första synagorna bildades 1775. Det är inte bara en laddad plats med mycket historia, Judiska museet ser också chansen till ökad tillgänglighet för besökare och ökad synlighet. Miljontals turister passerar Gamla Stan varje år, och lokaler där skulle ge stora möjligheter för museet att öka besöksantalet och därmed egenintäkterna.

Regeringen har i vårbudgeten avsatt 1,5 miljoner kronor för att möjliggöra för Judiska museets nyöppning i Gamla Stan. Museet räknar också med att själva bekosta en stor del genom insamling. Enligt museet krävs dock ytterligare medel för att kunna finansiera nyöppningen.

Judiska museet är en stor tillgång och en viktig resurs inte bara i det svenska judiska livet utan också i Stockholms och Sveriges museivärld. När denna fristående institution nu tar initiativet till att skapa ett nytt museum och flytta till mer tillgängliga lokaler som ger förutsättningar för ökade besökstal och egenintäkter, och dessutom stärker Stockholm och Gamla Stan som besöksmål, bör staden ta ansvar för att förverkliga detta. Vi föreslår att staden matchar statens tillfälliga bidrag på 1,5 miljoner kronor till Judiska museet, och att medlen för detta tas ur centrala medelsreserven.

Mot bakgrund av vad som ovan anförs yrkar vi:

– Att staden ger Judiska museet ett tillfälligt stöd på 1,5 mnkr för att möjliggöra museets nyöppning i Gamla Stan.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s