Äntligen dyrare sprit?

Råsupandet ökar bland europeiska ungdomar – men också medvetenheten om problemet. Eftersom det förra väl inte var någon större nyhet för någon, är det den senare positiva delen av artikeln i gårdagens SvD (ej på nätet vad jag kan se) som fastnade på min näthinna, och även satte rubriken: ”EU diskuterar dyrare sprit”. Enligt WHO-rådgivaren Alicia Rodríguez-Martos ”med över 30 års erfarenhet av alkoholpreventivt arbete” kan ökningen av s.k. binge drinking motverkas med information mot lärare och föräldrar, och framför allt högre alkoholpriser. ”44 procent av alla 15-24-åringar skulle köpa mindre alkohol om priset höjdes med 25 procent enligt årets Eurobarometer” rapporterar SvD:s reporter Gunilla von Hall. (Martos talade vid en debatt i Europaparlamentet om EU:s framtida alkoholstrategi.) Annat som diskuteras är bättre försäljningskontroll, striktare öppettider och fler alkoholtester på vägarna.

Personligen känns det skönt med WHO-röster som inte bara används av förespråkare för narkotikapolitisk harm reduction… Liksom att svenska EU-belackare förhoppningsvis får ännu mindre belägg för att hänvisa till unionen som ett hot mot svensk restriktiv alkoholpolitik.

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer på “Äntligen dyrare sprit?”

  1. Hm… Jag trodde att du var liberal? Aha, svensk liberal… Auktoritär socialdemokrat med andra ord.

  2. Liberal pragmatiker nog att se nyanserna i begreppet frihet. Som vad en obegränsad tillgång till sprit och alkohol kan betyda både för ungdomar, för missbrukare, och deras nära och kära.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s