Mer löften om hbt-reformer – men hur länge räcker det?

Upprepade löften om den stora symbolfrågan ”don’t ask, don’t tell” i militären – mycket mer verkar gayrättsförespråkarna inte ha fått ut av president Obama i helgens tal. Som NY Times skriver har en del gjorts – t.ex. arbetet för en utvidgad hate crimes-lagstiftning – men många är besvikna.

En av de andra stora symbolfrågorna just nu är förstås samkönade äktenskap, som införs i fler och fler stater och städer. Obama är med hänvisning till sin kristna tro inte själv en förespråkare och kommer inte att genomdriva en federal äktenskapsreform, men hans löfte är åtminstone att avskaffa delstaters möjlighet att vägra erkänna samkönade äktenskap ingångna i andra stater.

Det är två inte bara symboliskt utan i högsta grad substantiellt viktiga reformer. Det som hänt hittills är inte på långt när nog för att uppfylla högt ställda förväntningar. Gayrättsförespråkare och gaypersoner kan förstås ses som en lätt vunnen väljargrupp för demokraterna – men inte heller trogna kärnväljare kan man låta vänta hur länge som helst. Åtminstone inte om man vill dra nytta av deras engagemang.

Intressant om , , , , ,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s