Arbete som lönar sig ger rejäl pension

Svenskarna och inte minst svenska pensionärer har fått flera glada nyheter i dag. Sysselsättningen har ökat sedan 2006 – trots den svåra ekonomiska kris Sverige och världen har gått igenom (SvD, AB). Om detta skriver Per Altenberg, som också liksom jag påpekar att det viktiga är skillnaden tack vare regeringens politik. Hur hade det sett ut utan den sysselsättningsökning som skedde efter maktskiftet, till stor del tack vare Alliansens jobbpolitik?

Att det blir fler som jobbar gynnar förstås alla i samhället – inte minst pensionärerna. Hur pensionerna utvecklas är ju beroende av hur den svenska ekonomin går, liksom all välfärd är beroende av att många arbetar och betalar skatt.

Pensionärerna kan nu också se fram mot att få ännu lägre skatt. Moderaterna och Centern har anslutit sig till och Kristdemokraterna och Jan Björklunds Folkparti (SvD, DN/TT). Alliansen har sänkt pensionärernas skatter i ett par omgångar, senast nu vid årsskiftet vilket parerade en stor del av inkomsttappet p.g.a. den konjunkturrelaterade pensionssänkningen. Förvisso har de som fortfarande arbetar fått ännu större skattesänkningar, men det är ju också högst motiverat, just för att lägre skatt på arbete ger fler som arbetar. Det ska löna sig att arbeta jämfört med att inte göra det, det ska löna sig att utbilda sig, och det ska löna sig att jobba några år extra och vänta med pensionen till 67 eller 70. Och det lönar sig även därefter – med en bättre pension.

Alliansens linje är tydlig: Fler ska få behålla mer av sina egna pengar, såväl de som arbetar som de som har arbetat och gått i pension. Vad den rödgröna politiken går ut på är som vanligt oklart – förutom att många kommer att få behålla mindre av sina egna pengar. I den rödgröna världen ska pensionärerna ”kompenseras” genom att vanliga inkomsttagare får högre skatt. Hur det ska ge en positiv effekt på pensionerna återstår att se. Även Seved Monke är frågande.

Först arbete som lönar sig och sedan en rejäl pension: Pensionärerna, regeringens starkaste väljargrupp, kan med fullt förtroende fortsätta att stödja Alliansen. Sedan gäller det att samma Allians också blir bättre på de ungas frågor – och på att visa hur jobb- och utbildningspolitiken är det bästa även för de unga. ”Ungdomsskatten” – en återställare som fördubblar arbetsgivaravgiften för dem som anställer unga – borde få även yngre svenskar att kritiskt granska de rödgrönas alternativ.

Mer bloggar: Runo Johansson, Seved Monke, Mats Persson och Christer Sörliden om statistik, siffror och sysselsättning.

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s