Båtbussar och spårvagnar framtidens FP-melodi för Stockholmstrafiken

Det finns två mycket goda huvudskäl att bygga ut Stockholms kollektivtrafik – och göra det på ett sätt som gör den mer attraktiv. Stockholm växer, nya invånare i gamla och nya områden av stan måste få plats och kunna ta sig fram med bra kollektivtrafik. Storstadslivet är också ett miljövänligt sätt att leva – om vi reser mycket kollektivt, och då behöver vi locka både nya invånare, och nya resenärer som tidigare kanske tog bilen.
Folkpartiets nya kollektivtrafik-förslag inför landstingsvalet är inte så storslagna som sådana trafikprogram ibland kan vara. Där talas inte om mångmiljardpaket för gigantiska långsiktiga utbyggnader av tunnelbanenätet – även om vi förstås behöver bygga ut tunnelbanan också i framtiden.
Folkpartiet och Birgitta Rydberg (i dagens pappers-DN) fokuserar på det mer kortsiktigt görliga för en bättre kollektivtrafik. Och det handlar på många sätt om en ny kollektivtrafik, mer attraktiv och bättre tillgänglig: båtbussar och spårvagnar. Först står en västlig båtbuss-stomlinje mellan t.ex. Liljeholmen och Kungsholmen, och en omvandling av busslinje 4 till spårvagn.
På agendan står också förbättringar för cyklisterna, med t.ex. rejäla infartsparkeringar för cyklar vid stora kollektiv-knutpunkter. Går det att kombinera kollektivresande och cyklande bättre, blir det enklare och mer attraktivt både att åka kollektivt och att cykla. Bra för miljön, trängseln och människorna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s