Jobben, pengarna och välfärden

Jobben är den stora valfrågan, med skolan och vården som sekundanter – det man kan kalla välfärdens kärna. Och alltsammans hänger förstås ihop. Utan fler i jobb – i privat sektor – blir det inga pengar till välfärd. Utan en trygg välfärd blir det också svårt att få människor och företag att växa. Skolan har givetvis en nyckelroll, som Folkpartiet och Jan Björklund alltid framhåller är kunskap nyckeln till konkurrenskraft – och framtidens svenska jobb.

Alliansregeringen förtjänar ett gott betyg sett till vad som har åstadkommits under mandatperioden. Cirka 100.000 fler har jobb i dag än för fyra år sedan, trots den mellanliggande omfattande ekonomiska kris, som vi ännu inte är ute ur – även om tillväxtsiffrorna nu ser ljusare och ljusare ut. Arbetslösheten, som har ökat eftersom antalet som söker arbete har blivit ännu fler vilket i sig är positivt, är också på väg ned. Detta är ekonomiska fakta, oavsett vad den rödgröna oppositionen påstår.

En reform som har skapat många nya jobb är RUT-avdraget – som oppositionen högljutt motsätter sig. De påstår sig kunna använda de pengar som avdraget sägs kosta till andra satsningar. Sanningen är dock sannolikt att RUT-avdraget inte kostar statskassan något alls, netto – just eftersom det har skapat nya, vita jobb. Detta konstateras av Konjunkturinstitutet, KI.

RUT-effekten är ett exempel på hur de rödgröna tycks ha räknat fel på det antal jobb de anser sig ”skapa” med sitt regeringsalternativ. Enligt en granskning som Alliansen har gjort innebär överskattningar av deras egna åtgärder, överlappningar med det som Alliansen ändå föreslår, och utelämnade negativa jobbeffekter av deras politik, netto 15.000 jobb färre – eller 115.000 färre än vad de lovar. ”Rödgrönt jobbstopp”, som det kallas, t.ex. i Jan Björklunds nyhetsbrev.

Det är inte bara på jobben som de rödgröna tycks ha räknat fel. Det gäller även budgetalternativet i stort – finansminister Anders Borg hävdar således att det är underfinansierat med ca 25 miljarder.

Det måste kännas som ett allt tryggare alternativ för väljarna att behålla den Alliansregering vars jobbpolitik och ansvarstagande för statsfinanserna har gett en ökad sysselsättning, minskande arbetslöshet, och ekonomi i ordning. Tryggt för jobben, och för välfärden.

Media: DN Debatt, DI, SvD, SVT. Bloggar: Kent Persson (veckans bloggdebatt om välfärd och skattehöjningar), SvD ledarblogg, Thomas Böhlmark.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s