Det rödgröna opinionsfiaskot

När alla opinionsmätningar pekar åt samma håll och ger Alliansen en för tillfället betryggande majoritet – och så kommer en som går i rakt motsatt riktning, där de rödgröna nästan är ikapp, så känns det för illa för att vara sant.

Och det var det också. Den ”hemliga” Novus-mätning som de rödgröna beställt och som så lämpligt råkade hamna i Expressen i dag, ger inte en korrekt bild av väljaropinionen i Sverige några dagar innan valet. Det är inte bara min bedömning utifrån vad alla övriga mätningar säger – se t.ex. SVT:s i dag uppdaterade väljarindex där Allianspartierna samlar precis över 50 procent. Det är också vad Novus själva säger. Deras korta och tydliga kommentar har jag klistrat in här nedan – källan finner du här.

”Opinionsfiaskot”, som branschtidningen Resumé kallar det.

”Novus har en uppfattning om läget i väljaropinionen och det är den väljarbarometer som TV4 Nyheterna publicerar. Idag har tidningen Expressen en artikel som refererar till en Novusundersökning. Som läsare kan man uppfatta att det handlar om en väljarbarometer. Detta är felaktigt. Novus uppfattning är att siffrorna i artikeln inte avspeglar den aktuella väljaropinionen.”

Media. AB 1, 2, Resumé. Bloggar: Magnus Andersson, Olov Lindquist, Runo Johansson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s