Jan Björklund, liberalen som fick nog och röt ifrån

Folkpartiet driver en valrörelse som handlar om kunskapsskolan, jobben och gräddfil till alla i vården. I Stockholm talar vi mycket om vettiga trafiklösningar så fler stockholmare kan resa klimatsmart, om tillgängliga bibliotek, fler bostäder och vacker stadsmiljö. Vi slåss för ökad arbetskraftsinvandring och för vård och utbildning till gömda flyktingar och flyktingbarn.

Vi talar också om integration, för att vi vill att alla som bor i Sverige ska med när vi bygger framtidens samhälle. Det handlar om språk och jobb. Sedan har vissa gjort stor sak av frågan om burka och niqab i skolan (där Jan Björklund svarat något för mig självklart på en fråga: Självklart ska elever och lärare kunna se varandra i ansiktet; behövs en reglering i skollagen till stöd för skolledare och lärare får vi ordna det). Integrationsminister Nyamko Sabuni har lyft en del intressanta frågor inom sitt sakpolitiska område – hur ställer vi oss t.ex. till att föräldrar som kommer hit med lite äldre småbarn ändå får hela föräldraförsäkringsperioden? Hur påverkar det integrationen framför allt via arbetsmarknaden?

Dessa frågor är inget som Folkpartiet lyfter fram som de stora valfrågorna men vi måste kunna föra en vettig debatt om integrationsproblem, och möjligheter. Företrädare för t.ex. Socialdemokraterna har också visat positivt intresse för dylika tankar. Att vissa andra gärna omedelbart blåser i de stora basunerna gör att vi aldrig får den där sansade debatten. Att vissa väljer att bortse från helheten och koncentrerar sig på små utbrytna delar för att svartmåla Folkpartiet på ett helt befängt sätt, säger väl mest om dem själva.

I gårdagens TV4-utfrågning fick Jan Björklund till slut fick nog av insinuationerna och röt ifrån. Och det var väl rutet. Sedan fick han faktiskt tala om integrationsfrågorna på allvar, om svenska språket och om jobben. Det är vad vi borde tala mer om. För integration är ju egentligen inget eget politikområde – det handlar om kunskap, arbete, bostäder…

Folkpartiet står för det öppna Sverige, för internationalism, generös flyktingpolitik, arbetskraftsinvandring, vitalt kulturliv, och en liberal, mycket positiv människosyn. Det finns inget bättre än framtiden, om vi bygger den tillsammans med plats för allas behov och egenarter.

Media: AB 1, 2, 3, DN, Expr 1, 2, 3, SvD, SVT, TV4 Nyhetskanalen. Bloggar: AB:s ”proffstyckare” Johan Ingerö och Jonas Morian, Anna Lundberg, Per Altenberg, Olov Lindquist.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s