Byggnadsritningarna – ett världsminne för stockholmarna att vara stolta över

Det är inte varje dag man får vara med och presentera en ny frimärksserie. Men det hade jag äran att göra i dag – och än mer ärofullt är anledningen till och föremålet för frimärkena: Stockholms stads byggnadsritningar från 1713, som för några år sedan utsågs till världsminne av Unesco.

Stockholms byggnadsritningar har blivit världsminne - och frimärken.
Stockholms byggnadsritningar har blivit världsminne – och frimärken.

Som ordförande i kulturnämndens arkivutskott fick jag säga några ord då frimärkena presenterades i kväll, bl.a ungefär det här:

20130314-190658.jpg

På frimärkena syns både gammalt och mer modernt – bl.a. något av det mest modernistiska vi har, Kulturhuset. Ett hus som ju nu efter 40 år går in i en ny fas i en ny organisation med Stadsteatern. Ett allkonsthus som är en kulturell koloss med självklar och dominerande plats i stadsbilden, med kraftfulla ekonomiska resurser och öppet 7 dagar i veckan och 365 dagar om året.

Vårt byggnadsritningsarkiv är något för alla stockholmare att vara stolta över. Det är ett monument av generationer av samvetsgranna tjänstemän, ett monument över den byråkrati som möjliggör mycket av vår stadsplanering och välfärd.

Men det är förstås också ett monument över staden själv. Över storvulna och mer småskaliga planer. Över drömmar som aldrig blev av, över hus som byggdes men sedan skattat åt förgängelsen, och över fastigheter som vi än i dag kan se runtom oss i vår stad.

Och – om ni tillåter en stunds självbespegling – så är det ett äreminne för arkivvård i allmänhet och Stockholms Stadsarkiv i synnerhet.

Nu pågår en miniutställning med två av de minst två miljoner ritningar som utgör världsminnet. En större utställning blir det i oktober – då kommer också ett praktverk i bokform från stadsarkivarien Lennart Ploom och förre stadsarkitekten Per Kallstenius.

För Stadsarkivet är detta extra roligt eftersom vi gärna vill bli mer synliga och mer öppna mot omvärlden, inte minst alla stockholmare. Man kan besöka oss digitalt men också i det fysiska huset på Kungsklippan – en väldigt central men lite undanskymd plats. Det hoppas vi kunna ändra på.

20130314-190445.jpg

Läs gärna mer om Världsminnet och om Stadsarkivet. DN:s Lars Epstein var med på frimärksfesten, läs och se hans bilder här (jag skymtar i bakgrunden bakom Per Kallstenius på det första fotot). Fotona ovan är tagna av stadsarkivarie Ploom.

2 kommentarer på “Byggnadsritningarna – ett världsminne för stockholmarna att vara stolta över”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s