Äntligen namnlagsändring?

För några år sedan, efter mitt giftermål, fick jag ofrivilligt stifta närmare bekantskap med namnlagens irrgångar. Den hindrade oss nämligen från att ta de mellan/efternamn som vi önskade. Jag skrev om detta i SvD, skrev en krönika i det liberala nyhetsmagasinet NU och bloggade här och här.

Det ska – precis som jag gjorde då – förstås sägas att inskränkningen av mitt liv och min frihet var betydligt mindre än för andra som drabbades av namnlagen. Exempel som jag nämnde var en person som inte fick ”blanda” förnamn som traditionellt anses vara manliga respektive kvinnliga, och problem för personer med skyddad identitet som ville ta ett vanligt ”-son”-namn.

Nu verkar en ändring äntligen vara på gång. Enligt Ekot, som också bett mig om en kommentar, kommer namnlagskommittén att föreslå förändringar som gör att folk själva får bestämma vad de ska heta i större utsträckning, och att staten får bestämma mindre. Det är viktigt och bra. Även om det nog finns mer onödiga regleringar att rensa undan, och även om det tagit väl lång tid att komma fram till detta självklara.

6 kommentarer på “Äntligen namnlagsändring?”

  1. Det har ju ingen som helst betydelse vad man heter… Att kalla det för inskränkningar i ditt liv är väl att ta i rejält. Sen är det inte så enkelt som du tror att man bara kan ändra på namnregler hur som helst. Det kostar att ändra regler, se över och anpassa datasystem osv.

    1. Att ens namn inte har någon betydelse är ju din åsikt. Och det är nog många fler än jag som inte delar den betraktelsen. Sedan betackar jag mig för din gradering av vad som betyder något för mitt liv. Jag skriver ju f ö också på olika håll att denna inskränkning av mitt liv förstås väger lätt jämfört med många andras. Men den är helt onödig.

      Kostnad och krångel med datasystem osv kan förvisso uppstå, men torde vara av liten betydelse i de större byråkratisk sammanhangen.

  2. Äntligen! För oss har ju detta också en stor betydelse i och med att vår son nu inte har mitt efternamn, fast vi föräldrar anser att han har det.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s