För fler barn i bokstavslandet

”Fem myror är fler än fyra elefanter” är en TV-legend som jag bara har en indirekt relation till. Även om dess betydelse för en generations språkutveckling kanske ibland överdrivs i historiens varma ljus, har tv-programmet med Magnus, Brasse och Eva haft en enorm genomslagskraft. Under och efter dess olika sändningstillfällen.

Utbildningsradions nya satsning, med bl.a. ”Livet i bokstavslandet”, har en annan bredd och skapas i en annan tid. Inte minst en tid när utbudet av såväl tv-kanaler som andra medier är så oerhört mycket större. Samtidigt är behovet av språk- och läsinsatser för barn större än på länge. Framför allt pojkars och unga mäns läsning – eller bristen därpå – oroar.

Skolan och biblioteken behöver göra tänka strategiskt för att stärka barns språkutveckling, och stimulera läslust. Regering och kommuner behöver fortsätta satsningar. Andra aktörer och initiativ, som det fackliga ”Läs för mig pappa”, är också angelägna. Läsning och språkkunskaper är en angelägenhet för hela samhället. Det handlar om Sveriges framtid som kunskapssamhälle – men framför allt om ett rikare och fullödigare liv för dem som erövrar språket och ”knäcker läskoden”.

Public service-satsningen från UR, som innehåller sex olika nya serier i TV och radio (DN), blir en viktig del i detta. Något att använda för skolor men även föräldrar, föreningar och andra som bryr sig om barnens framtid.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s