Luftburen civilisation

20131102-120840.jpg

Vår handhållna elektronik fortsätter sitt segertåg – med vissa protester. Snart slipper vi stänga av mobilen när vi flyger. Flyget som i sig är ett monument över vår civilisation – och dess säkerhetskrav.

Smarta mobiler har blivit ett oundgängligt sällskap i alla livssituationer och fyller obönhörligt luckorna i vardagen, i köer och i kollektivtrafiken, ersätter tidningen på toalettbesök – och kritiseras för att rentav stjäla föräldrars uppmärksamhet från sina barn. Mobilens plats i våra liv uppmärksammades av våra morgontidningar i veckan. (SvD 1, SvD 2.)

Det är föga förvånande att nya företeelser i vårt samhälle väcker debatt och visst motstånd, inte minst en så dominerande företeelse som den smarta mobilen. Själv tror jag att det finns föga orsak till oro. Människor har anpassat sig – men också anpassat – och införlivat otaliga tekniksprång, verktyg och leksaker genom sin historia.

Uppfinningsrikedomen, anpassningen och införlivandet är lite vad mänsklig civilisation handlar om. Och att det är elektronikens och inte dess skeptiker som har framtiden för sig visas väl tydligt av att påslagna mobiltelefoner nu kommer accepteras även på flygplan (i USA; IDG).

Flygandet är förstås i sig en manifestation av civilisation. Inte i första hand själva tekniken och massresandet – där utvecklingen av den förra är vår fromma förhoppning att minska den djupt problematiska miljökonsekvenserna av de senare.

Det är flygplatsens ordning, processer och köer som manifesterar civilisation. Vår mestadels stoiska acceptans av säkerhetskontroller och väntetider.

Och det är flygandets sårbarhet, vår gemenskap med främlingar under några timmar i luften. En sårbarhet som trots allt hanteras så väl att flygande är vårt säkraste transportmedel, och så att gårdagens tragiska incident på LAX i Los Angeles trots allt tillhör undantagen (SvD; LAX-flygplatsen på bilden ovan, från wikimedia).

Flygplatsen som ett eget, autonomt samhälle, en skyddad global zon, öppen mot omvärlden men lite mystiskt sluten mot omgivningen.

Allt förstås försett med wi-fi och internationellt flexibla laddningsurtag.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s