Slut på gräddfilen för Lundsberg, Sigtuna och Grenna

Riksinternaten Lundsberg, Grenna och Sigtuna kommer att få samma villkor som andra friskolor: Stopp för särskilda statsbidrag, och höga avgifter. Det är ett framsteg för en likvärdig skola.

Jan Björklund (FP) vill att riksinternat som Lundsberg ska ha samma villkor som andra friskolor.
Jan Björklund (FP) vill att riksinternat som Lundsberg ska ha samma villkor som andra friskolor.

”Låt Lundsberg bli historia”, skrev jag häromveckan. Det handlade både om den specifika skolans systematiska misslyckande med att trygga en säker skolgång och tillvaro i anslutning till skolan för sina elever – och om den bristande likvärdighet som riksinternaten representerar.

Nu är ett av mina mål på väg att förverkligas: Regeringen föreslår att riksinternaten helt enkelt ska ha samma villkor som andra friskolor.

Det blir slut på särskilda statsbidrag, och på möjligheten att ta ut särskilda elevavgifter (nominellt för boende etc, men många gånger högre än t.ex. internatavgifterna vid riksidrottsgymnasierna). För elever med utlandsboende föräldrar ska det vara möjligt att gå i vilken friskola som helst, genom att de bär med sig en skolpeng som ger samma ekonomiska villkor oavsett vilken skola de väljer.

Pennalismen och den bristande tryggheten, den andra delen av min och många andras kritik mot framför allt Lundsberg, hoppas jag löses genom att Skolinspektionens och tillsynsmandat också omfattar internatens hela verksamhet. Elevhemmen är ju i högsta grad att anse som varande i anslutning till skolgången.

Läs mer och lyssna på utbildningsminister Jan Björklund hos SR/Ekot.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s