En patentlösning?

Patenträtten är en grundläggande förutsättning för många mänskliga landvinningar. Långsam eller rättsosäker hantering av patent är ett hot mot utveckling och framsteg. Förhoppningsvis kommer regeringens föreslagna reform, med bl.a. en särskild patentdomstol, göra skillnad.

Den första moderna patentstadgan utfärdades av rådet i Venedig 1474. www.archiviodistatovenezia.it via Wikimedia.
Den första moderna patentstadgan utfärdades av rådet i Venedig 1474. http://www.archiviodistatovenezia.it via Wikimedia.

Utan patent försvinner förutsättningarna för många framsteg och innovationer. Naturligtvis sker upptäckter och föds idéer även utan patentskydd, men de riskerar att få oerhört mycket svårare att utvecklas, spridas och komma till sin rätt. Altruistiska uppfinnare och forskare finns säkerligen – men även om de inte skulle vara intresserade av inkomster för egen del behövs finansiering för att forska, uppfinna och utveckla.

Patenträtten är en viktig del av vårt moderna industri- och informationssamhälles framväxt. Så är patentstölder, patentintrång och patentstrider. Det kan ofta vara svårt att avgöra vad som är ett intrång, eller en vidareutveckling, eller en helt egen idé. Många företag och enskilda personer har små resurser och lite att sätta emot jättarna i sina branscher.

Skillnader mellan olika länder komplicerar. Patent och upphovsrätt utgör en avgörande del av de internationella handelsförhandlingarna. På global nivå krävs också mekanismer för att kunna sprida livsviktiga innovationer även till länder och människor med knappa resurser.

En snabb och rättssäker prövning av patenträtten är därför viktigt – på svensk, europeisk och global nivå. I dag finns problem med långsam handläggning, olika instanser och ett enormt och komplicerat juridiskt fält som kräver stor kompetens.

Kompetensen att bedöma om regeringens föreslagna förändringar (justitieminister Beatrice Ask på SvD Brännpunkt) finns inte hos mig. Men jag ser, och hör av mer insatta, att saker behöver göras och hoppas att detta är steg i rätt riktning som kommer att göra reell skillnad.

Låt oss också hoppas på enighet och reformvilja i Europa, och genom EU internationellt. En verklig patentlösning måste ha globala dimensioner.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s