Försiktighetsprincip mot familjära nätdroger

För att bekämpa nätdroger måste rättsväsendet ligga steget före. Nya liknande substanser bör vara förbjudna tills de eventuellt bevisas ofarliga. ”Familjeprincipen” är inget annat än en klok försiktighetsprincip.

Bild från mobilisering.nu
Bild från mobilisering.nu

Olika nätdroger står för en allt större del av svenskt missbruk och knarkhandel. De når nya och andra grupper än traditionella droger, och deras effekter är inte bara farliga, utan ofta också okända för användarna. Genom att ändra på molekylerna skapas ständigt nya substanser – som därmed inte per automatik är narkotikaklassade. Nätdrogernas föränderlighet är därmed också en utmaning för rättsväsendet. Som radions Kaliber rapporterar har tullen svårt att hejda inströmningen. Beslagen ökar – men så gör sannolikt också knarkhandeln via nätet, och det som slipper förbi. För att komma åt nätdrogerna behöver vi tillämpa ”familjeprincipen”: liknande substanser bör helt enkelt också narkotikaklassas.

Johan Pehrson (FP) (från riksdagen.se)
Johan Pehrson (FP) (från riksdagen.se)

Folkpartiet har lyft kampen mot nätdroger  (se bl.a. SvD: FP tar fajten mot nätdrogeroch vår gruppledare i riksdagen Johan Pehrson föreslår bl.a. en sådan familjeprincip (SR). Om detta slås fast öppet och tydligt borde det inte innebära någon risk för rättssäkerheten: alla ska kunna veta vad som gäller.

Familjeprincipen är helt enkelt en försiktighetsprincip: Precis som potentiellt miljöfarliga kemikalier bör vara förbjudna innan de bevisats ofarliga och funktionella, ska potentiellt farliga och beroendeframkallande substanser vara narkotikaklassade tills någon visar att de inte behöver vara det.

Johan Pehrson har skrivit om nätdroger, bl.a: Nya substanser i nätdroger upptäcks varje vecka, Droghandeln på internet ökar

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s