Fler sommarjobb glädjande vårtecken

Sommarjobbet kan ge både egna pengar och viktig erfarenhet av arbetsmarknaden. Det är positivt att fler unga i år kan få sommarjobb genom kommuner och landsting.

sommarjobbSommarjobb i privata företag verkar bli minst lika många som i fjol. Utannonseringen startade tidigare och med lite tur, och en stigande konjunktur, kan vi hoppas på att fler unga kan få jobba i privat sektor i år.

Den stora ökningen av sommarjobb står dock kommuner och landsting för, med 80 000 beräknade jobb en ökning med 45 procent sedan 2010, rapporterar Sveriges Radio. I Stockholms stad har man utökat till 5 500 sommarjobb, och i Stockholms läns landsting ligger man kvar på den högre nivå som etablerades för några är sedan med en 40-procentig ökning från 700 till 1 000 sommarjobb. Det kan i förstone verka vara en märklig kommunal uppgift att erbjuda feriearbete, men det är en viktig satsning – både för de egna unga invånarna, och för kommunen och landstinget som arbetsgivare.

Unga behöver yrkeserfarenhet och en kontakt med arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att både ansökan och framför allt arbetsuppgifter, handledning och övrigt upplägg känns ”på riktigt”, vilket inte alla unga i radions reportage var övertygade om. De unga feriearbetarna må bli en extra resurs, men de ska få känna att de gör en verklig insats, behöver hålla tider och får ta ansvar. Bra handledning och introduktion är förstås också viktigt.

Egna pengar i plånboken är också positivt – inte bara för den unge just här och nu. Det är återigen en fråga om ansvar, för egen ekonomi, och om självbestämmande – och frihet. Naturligtvis har föräldrarna en roll och ett inflytande för detta ansvarstagande och självbestämmande.

Jämlikhetsaspekten är också något som starkt talar för sommarjobb i offentlig regi. Det ger en likvärdig chans till unga som saknar kontakter, vars familjer kanske har en kort historia i Sverige, eller som kanske lever med en funktionsnedsättning (en viktig målgrupp för både Stockholms stad och landstinget). Det är de som kan ha allra störst nytta av den första erfarenheten på arbetsmarknaden.

Arbetsgivaren då? Ja, chansen att visa upp sig och den mångfald av yrken, arbetsuppgifter och studievägar som behövs, erbjuds och efterfrågas i kommuner och landsting är för god för att försitta. Det kan ses som ett slags lärlingsplatser i lättversion, och är en långsiktig rekryteringsstrategi vilken förstås även privata arbetsgivare kan tillämpa. Sommarjobb är något så lyckosamt som där samhälls- och egenintresset förenas.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s