Alla kan fira midsommar

På midsommar gläds vi över ljuset och livet. Det är svenskt – men det är också gränsöverskridande. Låt nationaldagen för vår fria demokrati förbli 6 juni och fira den allmänmänskliga glädjen i dag.

SVENSK MIDSOMMAR kan vara svenska flaggor och blommor i blont hår. Eller något helt annat.
SVENSK MIDSOMMAR kan vara svenska flaggor och blommor i blont hår. Eller något helt annat. Wikimedia/Bengt Nyman

Från tid till annan framförs tanken att göra midsommarafton till svensk nationaldag istället för 6 juni. Visst har denna urgamla helg fått en nationalromantisk tradition, i 1800-talets anda – men jag tycker nog ändå att vi ska skilja på nationaldagen och den stora sommarfesten. 6 juni kan vi oavsett datumets tillkomsthistoria (och jag känner mer för 1809 år regeringsform än Gustav Vasas kungaval) fira vårt fria, öppna Sverige: En demokratisk rättstat där det råder brett samförstånd om alla människors lika värde och strävan mot jämlikhet och jämställdhet (även om vi har en bit kvar…) Då kan vi välkomna nya svenskar som medborgare och med stolthet hedra den svenska flaggan och vad den står för. En sådan nationaldag är inget problem för en liberal (som jag skrivit bl a på Stockholmsbloggen).

Midsommar är något annat, mer gränsöverskridande om ni så vill – mer uråldrigt. Nu firar vi inte staten eller nationen, hur fri och inkluderande de än är eller strävar efter att vara. Nu firar vi naturen, ljuset, årstiderna och livet. Nu blickar vi oroligt mot himlen och önskar den blå. Nu träffar vi familj, eller vänner, grannar, kollegor (ok, kanske sällan det sista) eller en blandning därav. Vi diskuterar hur många sillar som behövs, om de måste vara egenhändigt inlagda, eller så är det vegetarisk eller kurdisk eller somalisk festmat som gäller. Vi stannar uppe så sent vi vill, klär oss hur vi vill, går till midsommarstången på ängen eller i parken eller stannar hemma, eller struntar i allt och tar det bara lugnt.

Midsommarfirandet kan omfatta alla. Här finns färre måsten vad som ska göras och med vem än till jul, och lägre krav på en hysteriskt rolig fest som till nyår. Religion, politik, eller – just det – nation spelar ingen roll. Nästan inte vädret heller. Precis som nationalromantikerna på 1800-talet fyller vi firandet med vad vi önskar. Glad midsommar!

Om midsommarfirandets historia, från uråldrig solfest till nationalromantik och i dag, skriver folkloristen Tora Wall Under strecket i SvD i dag. På Stockholmsbloggen kan du läsa var man kan fira midsommar i Stockholm i dag.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s