Eurovision till Stockholm, Globen – och Kungsträdgården?

Stockholm och Globen får ESC-finalen 2016. Det är ett tillfälle för både folkfest, och allvar, över nationsgränserna. En folkfest som vi i Folkpartiet vill se i Kungsträdgården.

Eurovision Song Contest är först och främst en musikfest – men ESC är också mycket mer. I kärleken till musiken förenas européer och världsmedborgare över nationsgränser. Och i musiken manifesteras budskap om både kärlek och politik. Budskap om att få vara den man är, och få tycka – och uttrycka – vad man vill.

När ESC kommer till Stockholm nästa år är det en chans att göra både en folkfest och en manifestation för lika värde, demokrati och yttrandefrihet. Låter det högtravande? Men när passar det bättre med känslosamma, högstämda målsättningar, än i schlagersammanhang?

ESC-final i Stockholm och Globen var precis vad vi liberala schlagervänner i kulturnämnden föreslog och önskade direkt efter Måns Zelmerlöws seger i Wien i våras. Det finns goda argument kring storleken på arenan, de musikaliska förutsättningarna, det centrala och kollektivtrafiknära läget, och även de ekonomiska fördelarna av ett veckolångt arrangemang med tusentals besökare – och PR-värdet i massmedier och sociala medier världen över.

Våra argument kring ESC i Stockholm handlar dock alltså även om högre värden än turistintäkter och Stockholms varumärke. Hanna Gerdes, Anne-Lie Elfvén och jag är övertygade om att Stockholm kan erbjuda ett evenemang som sätter demokrati och mänskliga rättigheter i fokus. Det kan behövas i ett Europa där dessa viktiga värden är utsatta för hårt tryck i många länder. Storslagenheten i Eurovision lever gott utan gigantiska, extremt påkostade arrangemang där man ibland anar autokratens skugga.

ESC är mer än kvällarna i arenan och på TV. Låt oss göra en härlig schlagervecka som tar tillvara både stockholmares och besökares engagemang!

Musik, tävlingar, utbyten mellan barn och unga med Kulturskolan och El Sistema, debatter och fester… Stockholms stad kan ge grundförutsättningar – helst med bas i Kungsträdgården. Alla tänkbara aktörer kan bjudas in, föreningar, företag och organisationer för mänskliga rättigheter… Jag berättar lite om våra tankar för StockholmDirekt. [Uppdatering 10 juli: även Dagens Nyheter har intervjuat mig och skriver om våra schlagerliberala förslag.]

Låt inte ESC känna andra gränser än fantasin!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s