Frihet, jämlikhet, hbt-rättigheter

HBT-frågor, som det kanske slarvigt men praktiskt rubriceras, handlar om inget mindre än frihet och jämlikhet. Liberaler har följdaktligen en tradition av att hålla regnbågsfanan högt. Partnerskap, homoadoption och könsneutrala äktenskap är genomförda reformer men en del återstår. Det handlar både om att staten och samhället ska ge homo- och bisexuella och transpersoner lika rättigheter, och om att se till att deras lika rättigheter respekteras också av andra.
En viktig rättighetsreform är att personer som byter kön inte ska tvingas till sterilisering (liksom för övrigt en jämlik vård). En viktig rättssäkerhetsreform är att se över hatbrottslagen och göra det tydligt att den gäller även transsexuella.
Detta hörde till de tio punkter Folkparti-ministrarna Birgitta Ohlsson och Nyamko Sabuni presenterade i dag. De är för övrigt ministrar i en regering som har genomfört bl.a. könsneutrala äktenskap. Apropå den kritik och de påståenden från rödgrönt håll som lär höras fler gånger fram till valet är alltså Folkpartiet och Alliansen att lita på i hbt-frågor. För övrigt är det frågor som är viktigare än att reduceras till pajkastning.
Vi som strävar efter att förbättra rättigheterna och möjligheterna för homo- och bisexuella och transpersoner kan väl koncentrera oss på hur vi gör det bäst. Jag och Folkpartiet talar i varje fall helst om vår egen politik på området.
Alla de tio punkterna är:
  1. Nationell handlingsplan mot hatbrott.
  2. Jämlik familjerätt – fullt ut.
  3. Stärk diskrimineringsskyddet – i Sverige och i EU.
  4. Öka egenmakten för unga HBT-personer.
  5. Stärk HBT-kompetensen i offentlig service.
  6. Modernare regler för transsexuella och transpersoner.
  7. EU ska erkänna den samkönade familjen.
  8. Öka trycket på EU-länder där minoriteters rättigheter kränks.
  9. Internationell konferens om HBT-personers mänskliga rättigheter.
  10. Värna asylrätten också för HBT-personer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s